c S
Dnevne novosti

Predstavljeni konvencija i protokol protiv nasilja nad ženama

23.09.2014 07:18 ZAGREB, 22. rujna 2014.(Hina), Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin pozvala je hrvatske vlasti da što prije ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

"Konvenciju smo potpisali, zajedno s još 22 zemlje, a sada slijedi ratifikacija", rekla je Štimac Radin na predstavljaju te publikacije, koja je prevedena na hrvatski jezik i tiskana u 8.000 primjeraka. Bit će distribuirana putem Ženske sobe - Centra za seksualna prava i Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), kao i putem županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova.

Napomenula je da je u Hrvatskoj unazad nekoliko godina doneseno niz akcijskih planova o ravnopravnosti spolova i sprječavanja nasilja u obitelji te da je velik dio zakonodavstva već usklađen s Konvencijom. No, njezinim potpisivanjem, istaknula je, svaka zemlja morat će podnositi izvješće o njenom potpunom provođenju.

Naime, uz svu zakonsku regulativu, nasilje nad ženama jedan je od gorućih problema kada govorimo o ženskim pravima i ravnopravnosti spolova, ustvrdila je Štimac Radin. Osim toga, predstavljen je i Protokol o pristupanju u slučaju seksualnog nasilja. "Na jedan prijavljeni slučaj silovanja dolazi 15 neprijavljenih", rekla je savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Irena Sarta te navela kako se godišnje u Hrvatskoj prijavi između 460 i 760 slučajeva seksualnog nasilja.

Protokolom se, kako dodaje, omogućuje optimalna zaštita te pomoć žrtvama seksualnog nasilja - institucionalna i izvaninstitucionalna, a koristan je i svim dionicima koji s njima rade. Premda protokol ne donosi ništa novo, predstavlja sustavan pristup u toj problematici i temelj je za izgradnju efikasnijeg sustava od preventive nadalje, rekla je Sarta. Dodala je kako će protokol biti distribuiran u centrima za socijalnu skrb, uredima pravosudnih tijela te u školama i bolnicama.