c S
Dnevne novosti

Milanović podnosi Saboru izvješće o stanju nacije

24.09.2014 07:22 ZAGREB, 23. rujna 2014.(Hina), Premijer Zoran Milanović Hrvatskom saboru će predstaviti godišnje izvješće Vlade te zastupnike upoznati što je Vlada učinila u proteklih godinu dana, odnosno o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu.
Bit će to drugo premijerovo izvješće o stanju nacije, jer je praksa podnošenja takvog izvješća u parlamentarni život uvedena prošle godine.

Poslovnik Hrvatskoga sabora propisuje da premijer jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstavi Vladino izvješće. Podnošenje izvješća i način rasprave precizno su propisani – premijer može govoriti najduže sat vremena, replike nisu dopuštene, a o izvješću mogu raspravljati samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno.

Predstavnici klubova, a sada ih je u Saboru 13, imaju pravo govoriti najduže po 20 minuta. Kad klubovi kažu svoje, premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje. Izvješće i rasprava mogu Saboru biti podloga za donošenje akata kojima će obvezati Vladu na poduzimanje određenih radnji.