c S
Dnevne novosti

Ribić: sindikati podržavaju referendum o promjeni izbornog sustava

25.09.2014 07:18 ZAGREB, 24. rujna 2014.(Hina), Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja podupire referendum o promjeni izbornog sustava, jer je to pitanje od univerzalnog i vitalnog interesa za sve hrvatske građane i narod, poručio je njegov čelnik Vilim Ribić potpisujući peticiju udruge U ime obitelji za raspisivanje referenduma.
Ustvrdio je da takvo stajalište dijeli većina sindikata, među kojima i Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Matica hrvatskih sindikata, kao i mnogi drugi pojedinačni sindikati. To je odupiranje hrvatskih građana političkim elitama i kastama koje su se davno otuđile od vlastitog naroda, rekao je Ribić ustvrdivši kako su ga "jedni opljačkali, a drugi izdali". "Kada su se SDP i HDZ složili protiv referenduma, onda je to siguran znak da je to nešto dobro i tu poruku treba poslati svim našim građanima", kaže Ribić.

Po njegovim riječima, dio stručnjaka kritizirao je nekoliko bitnih stvari u referendumskom pitanju neopravdano i neutemeljeno, kakva je i izjava predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da "nećemo zabrane". To nije pitanje zabrana i sloboda, nego pravila igre, a nema pravila u kojima nema zabrane, kaže Ribić navodeći primjer da se u nogometu ne može igrati rukom, osim golmana.

Komentirajući tvrdnju nekih analitičara da će snižavanje izbornog cenzusa razmrviti političku scenu i blokirati vlast, Ribić je upozorio da bi prema postojećem sustavu HDZ, ako bi osvojio relativnu većinu na izborima, za formiranje vlasti trebao još nekog s desnice iako već sada ima koaliciju sa sedam stranaka. "Radi se o besmislicama i lažima koje se produciraju da se očuva politička kasta i vladavina manjine nad većinom građana i naroda, a to, nažalost, podupiru i neki mediji i stručnjaci koji tvrde da je referendum protuustavan", rekao je Ribić.

Izborni cenzus od tri posto ocijenio je razumnim kako bi se stvorile i održale nove inicijative, jer bez njih nema novih ideja i prijedloga. Također je upitao je li stabilnost najvažniji kriterij jer "ne možemo maknuti očito nesposobnu Vladu, kao što nismo mogli ni lopovsku Vladu". U čijem je to interesu - većine građana ili malog krugu ljudi koji štite korupciju u političkim elitama, pita Ribić.

Podsjetio je kako nisu podržali prošlu inicijativu udruge U ime obitelji (o ustavnoj definiciji braka), jer je razdvajala građane, a sad ju podržavaju jer ih spaja. Moramo napraviti radikalne promjene i zato zahvaljujemo udruzi U ime obitelji koje je to pokrenula i to treba podržati, rekao je Ribić. Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je da sindikalci podržavaju referendum jer nisu zadovoljni stanjem u zemlji i dubokom političkom krizom koja uvjetovala ekonomsku, socijalnu i svaku drugu.

Ključni politički faktori, koji ne uživaju povjerenje građana, protive se toj inicijativi i očigledno je da se redovitim putem kroz institucije i posredničku demokraciju to pitanje neće moći riješiti. Sve one koji smatraju da su nam potrebne drastične promjene u političkom prostoru, kao preduvjet svih drugih promjena u društvu, pozivamo da podrže inicijativu, rekao je Radeka.

Inicijativu je podržala i predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak rekavši da birači žele birati osobu s imenom i prezimenom, za koju će znati da im je odgovorna, a ne za stranku koja će delegirati ljude na koje nemaju nikakav utjecaj.