c S
Dnevne novosti

Varga: javna rasprava o Masterplanu

25.09.2014 07:08 ZAGREB, 24. rujna 2014.(Hina), Masterplan hrvatskih bolnica, koji je proteklih tri mjeseca bio na reviziji, naći će se drugi put na koordinacijskom tijelu Vlade, a nakon toga će biti otvorena javna rasprava o planu racionalizacije bolničkog sustava, potvrdio je to ministar zdravlja Siniša Varga na zatvaranju konferencije Hospital Days.

Ministar Varga najavio je da je to jedna od reformskih mjera koje će do kraja 2015. unaprijediti zdravstveni sustav na zadovoljstvo svih korisnika. Masterplan bolnica, napravljen za mandata bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića, Vlada je već jednom prihvatila, no novi ministar Siniša Varga je odmah nakon stupanja na dužnost 18. lipnja ove godine pokrenuo reviziju plana ocijenivši ga neusklađenim s financijskim mogućnostima i kadrovskim potencijalima.

Analiza Ostojićeva Masterplana trajala je oko tri mjeseca, a o revidiranom planu od sutra bi trebala biti otvorena i javna rasprava, nakon koje slijedi saborska procedura. Ministrovim izlaganjem o reformi bolničkog sustava završena je večeras dvodnevna konferencija o poslovanja bolnica, koja je u protekla dva dana u Zagrebu okupila više od 600 sudionika - regionalnih i domaćih stručnjaka za zdravstvo, farmaciju, osiguranje, informatiku i druge djelatnosti vezane za poslovanje bolnica. Varga je najavio prekid dosadašnje prakse lošeg planiranja u zdravstvu na čiju je sanaciju u proteklih 20 godina utrošeno 17,5 milijardi kuna.

Uz Masterplan bolnica - funkcionalno povezivanje bolnica uz bitno smanjenje broja akutnih kreveta u korist dnevne skrbi i dnevne kirurgije, najavio je promjenu modela središnje nabave, za koju bi od 1. siječnja iduće godine bila zadužena jedna od državnih agencija, kada bi trebalo bi početi i s dugo najavljivanom akreditacijom bolnica, u kojima će, kaže ministar, biti postavljeni I javno dostupni ključni indikatori uspješnosti I kvalitete. Ponovio je I da se s izlaskom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice od 1. siječnja iduće godine ukidaju limiti bolnica.

Bolnice time prelaze na novi model poslovanja, a novac od HZZO-a dobivat će po izvršenim uslugama. Za prelazak na novi sustav ministar predviđa prijelazno razdoblje od 10 mjeseci. Sve su to reformske mjere koje bi do kraja 2015. trebale dovesti do transparentnijeg rada bolnica, mjerenja njihova učinka, veće efikasnosti, uvođenja centara izvrsnosti, veće uloge pacijenata te jednake dostupnosti zdravstvene zaštite na teritoriju cijele Hrvatske.

Na okruglom stolu o budućnosti hrvatskog zdravstva ministar je, odgovarajući na pitanja iz publike, odbacio mogućnost da prijetnje kojima je izložen zbog javne nabave prijavi nadležnim institucijama. “Prijetnje koje sam primio nisu karaktera koji bih prijavljivao iako je policija samnom obavila intervju”, rekao je Varga, poručivši da će i dalje ustrajati na transparentnosti i otvorenosti javne nabave bez preferiranja ijednog proizvođača.

Potvrdio je i da se radi na izmjenama zakona o pravima pacijenata, istaknuvši kako je "osobno zainteresiran da se ona uzdignu na novu razinu". U okviru splitskog Sveučilišta osnovano je povjerenstvo koje će izraditi novi zakonski prijedlog, a uzet će se u obzir I prijedlog pučke pravobraniteljice da se u okviru njezina ureda oformi poseban sektor za prava pacijenata, rekao je ministar na zatvaranju treće konferencije Hospital Days.