c S
Dnevne novosti

Vlada: usvojena Nacionalna strategija za prava djece od 2014. do 2020.

26.09.2014 07:16 ZAGREB, 25. rujna 2014.Hina, Vlada je usvojila Nacionalnu strategiju za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je važnost suradnje s udrugama i lokalnom zajednicom u ostvarivanju ciljeva strategije.

Strategija se fokusira na četiri glavna cilja - unaprjeđenje i osiguravanje usluga prilagođenih djeci u pravosuđu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, obrazovanju, sportu, kulturi, na eliminaciju svih oblika nasilja nad djecom te osiguranje prava djece u ranjivim situacijama, kao i aktivno sudjelovanje djece. "Strategija ima poseban naglasak i na tjelesno i mentalno zdravlje djece, razvoj sustava koji će im u tome pomoći, kao i na izgradnji sustava koji će pomoći roditeljima kojima je potrebna pomoć u roditeljstvu", dodala je Opačić.

Pozitivnima je istaknula postojeće programe udruga usmjerene na preventivne aktivnosti vezane uz djecu s posebnim potrebama, te naglasila važnost suradnje s lokalnom zajednicom. "Već smo krenuli s mnogim općinama organizirati određenu potporu u učenju kako bismo pomogli roditeljima koji ne mogu plaćati instrukcije, a sve kako bi djeca bila uspješnija u školi", rekla je.

Prema Strategiji, za svaki od četiri cilja, temeljem analize postignuća i poteškoća, definirani su prioriteti, konkretni ciljevi te uz njih vezane mjere i nositelji. Za koordinaciju i praćenje provedbe Strategije, kao i usklađivanje s drugim srodnim strategijama i nacionalnim dokumentima, nadležno je Vijeće za djecu, a Vlada će usvajati dvogodišnje, odnosno trogodišnje akcijske planove za provedbu Strategije.

Vlada je odlučila i da osnovica za izračun iznosa zajamčene minimalne naknade iznosi 800 kuna, a da za izračun iznosa drugih prava iz sustava socijalne skrbi osnovica bude 500 kuna. Zajamčena minimalna naknada je iznos kojim se osigurava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba samca ili kućanstva koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba.