c S
Dnevne novosti

Tužitelji traže doživotnu kaznu za Radovana Karadžića

29.09.2014 07:08 AMSTERDAM, 26. rujna 2014.(Hina/Reuters), Tužitelji Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju traže kaznu doživotnog zatvora za nekadašnjeg čelnika bosanskih Srba radovana Karadžića, optuženog između ostaloga za masakr sedam tisuća muškaraca i dječaka u Srebrenici te granatiranje Sarajeva.

Karadžić je bio vođa Republike Srpske, samozvane države etničkih Srba na silu stvorene u multietničkoj Bosni i Hercegovini, a tužiteljstvo tvrdi da je tijekom trogodišnjega rata koji je odnio stotinu tisuća života predvodio protjerivanje etničkih Hrvata i Bošnjaka.

"Pod Karadžićevim zapovijedanjem i nadzorom njegovi su podređeni sa suradnicima protjerali, ubili, mučili i na druge načine zlostavljali stotine tisuća Muslimana i Hrvata", napisali su tužitelji u dokumentu objavljenom u petak. "Proglasi li vijeće Karadžića odgovornim za znatan dio tih zločina... doživotni zatvor jedina je prikladna osuda", dodali su u podnesku.

Tužitelj u ponedjeljak počinje završne izjave. Karadžić se brani sam i odgovorit će u srijedu. Zatim će suci vijećati o presudi i kazni. Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, najgori masakr u Europi od Drugoga svjetskog rata. Srpske snage u ljeto 1995. izvele su muškarce i mladiće iz Srebrenice i poubijali ih u okolnim šumama.

Terete ga i za granatiranje Sarajeva tijekom opsade što je trajala gotovo četiri godine i u kojoj je život izgubilo više od pet tisuća civila. Optužen je 1995., neposredno poslije rata, a napokon je uhićen 2008. Godinama je bio u bijegu i u srbijanskome glavnom gradu Beogradu prerušen radio kao new-age iscjelitelj, piše Reuters.