c S
Dnevne novosti

Ostojić: u izmjene Zakona o tajnosti podataka bit će uključeni svi

29.09.2014 07:12 ZAGREB, 28. rujna 2014.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da će sigurno svi biti uključeni u proces izmjena Zakona o tajnosti podataka, i to nakon što radna skupina završi posao.

Istaknuo da je razlog zašto se mora donijeti novi zakon činjenica što se kod nas klasificiraju svi podatci, a u drugim zemljama Europske unije (EU) samo četiri posto dokumenata dolazi do klasifikacije sa povjerljivošću i ograničavanjem.

U odgovoru na novinarsko pitanje u kojem smjeru 'idu' izmjene Zakona o tajnosti podataka i zašto u tome procesu ne sudjeluje povjerenica za informiranje Anamarija Musa, ministar Ostojić je podsjetio da Hrvatska ima postojeći Zakon o tajnosti podataka. "Ne radi se samo o tome zakonu - tri zakona su predviđena za promjenu i usklađivanje s europskim odredbama", izjavio je Ostojić te podsjetio da ih treba uskladiti i s donesenim pravilima odluke Europskoga suda.

Ponovio je da će sigurno svi, kao i do sada, biti uključeni u izradu svih zakona koje Ministarstvo donosi, i to nakon što radna skupina završi posao. Istaknuo je kako "s javnošću, kroz savjetovanje i javnu raspravu sigurno dolazimo do najboljeg rješenja" dodavši kako "na kraju zakon ne donose nikakve radne skupine već Hrvatski sabor".

Upitan hoće li se podatci bolje klasificirati, Ostojić je odgovorio kako je bitan odnos prema dokumentima, a ne pitanje klasifikacija. S tim u vezi Ostojić je rekao kako smo "na žalost bili suočeni s činjenicom da se bilo koja stvar klasificira dok u drugim zemljama Europske unije samo četiri posto dokumenata 'dolazi' do klasifikacije sa povjerljivošću i ograničavanjem, a to je sporno i razlog je zašto moramo donijeti novi zakon".

Ministar Ostojić osvrnuo se, na pitanje novinara, na izmjene Zakona o tajnosti podataka na obilježavanju Dana policije u parku Boćarskog doma Dvadesetak aktivista GONG-a prosvjedovalo je na Međunarodni dan prava na pristup informacijama, ispred Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog, kako su istaknuli, zabrinjavajućeg i sustavnog odbijanja rješavanja problema tajnosti podataka te načina rada na izmjeni Zakona o tajnosti podataka.

Upozorili su na nedostatni nadzor nad klasificiranjem podataka i zabrinjavajuću činjenicu da u radnu skupinu za izmjenu Zakona o tajnosti podataka nije uključena povjerenica za informiranje Anamarija Musa koja je, istaknuli su, "jedina institucija nadležna za zaštitu ustavnog prava građana na pristup informacijama" i zatražili da se ona što prije uključi u proces izrade novoga Zakona o tajnosti podataka kako bi se zaštitilo ustavno pravo na pristup informacijama.