c S
Dnevne novosti

Španjolski ustavni sud suspendirao katalonski referendum

30.09.2014 07:10 MADRID, 29. rujna 2014.(Hina/Reuters), Španjolski ustavni sud suspendirao je u ponedjeljak referendum o neovisnosti koji je Katalonija sazvala za studeni, iako su političke snage u toj bogatoj pokrajini na sjeveru zemlje snažno nastavile svoju političku kampanju uoči odluke sudaca.

Središnja vlada u Madridu zatražila je od suda da referendum proglasi nezakonitim, jer krši ustav Španjolske. Iako će ustavnom sudu trebati godine da donese konačnu odluku, referendum je suspendiran samom odlukom suda da prihvati taj predmet. Glasnogovornica je rekla da je 12 sudaca donijelo odluku nakon jednosatnog hitnog sastanka.

Na povijesnom trgu Sant Jaume, u središtu Barcelone, gdje se nalazi ured gradonačelnika i regionalne vlade, golema štoperica od subote odbrojava vrijeme do 9. studenoga, kad bi se Katalonci trebali izjasniti o odcjepljenju od Madrida. Nakon izvanrednog sastanka vlade, premijer Mariano Rajoy posegnuo je za ustavnim sudom kako bi zaustavio inicijativu Katalonije koju smatra protuustavnom. "Žalim zbog te inicijative jer je suprotna zakonu, prelazi okvire demokracije, unosi podjelu među Katalonce, udaljuje ih od Europe i ostatka Španjolske", kazao je Rajoy na konferenciji za novinare.

Katalonski predsjednik Artur Mas u subotu je potvrdio održavanje referenduma u studenom. "Proces ne završava odlukom Ustavnog suda... naša je zadaća da glasujemo 9. studenoga", kazao je čelnik Republikanske ljevice (ERC) Oriol Junqueras. Ta stranka najsnažnije zagovara odcjepljenje Katalonije, najbogatije španjolske regije. Na glasovanje je pozvano 5,5 milijuna birača starijih od 16 godina.

Cijena organizacije referenduma procijenjena je na 8,9 milijuna eura. Iako politički analitičari očekuju da će Mas nakon odluke ustavnog suda sazvati izvanredne izbore, što bi osnažilo njegovu inicijativu, on nije dao nikakve znakove popuštanja. Velika većina Katalonaca želi da se referendum održi, pokazuju ankete, i ohrabreni su tijesnim rezultatom na sličnom referendumu o neovisnosti Škotske.

U vrijeme kada je ustavni sud zasjedao u Madridu, Mas je u Barceloni predstavio "bijelu knjigu", dokument u kojem se precizno navode koraci koje će Katalonija poduzeti u slučaju stjecanja neovisnosti. Dokument se sastoji od 18 poglavlja o obrani, socijalnoj sigurnosti, trgovinskim odnosima i financijskoj održivosti katalonske države, kao i integraciji u okvire EU-a i međunarodne zajednice.

Lokalne političke stranke, uključujući Esquerra Republicana de Cataluna koja podupire Masovu manjinsku vladu u pokrajinskom parlamentu, također su pokrenule vlastite političke kampanje uoči odluke ustavnog suda. "Želimo biti slobodni, želimo novu državu", piše na njihovom sloganu u crvenoj i žutoj boji, bojama katalonske zastave.