c S
Dnevne novosti

Sindikat traži da država zaštiti radnike HT-a

30.09.2014 07:18 ZAGREB, 29. rujna 2014.(Hina) U povodu novih otkaza u Hrvatskom telekomu (HT), Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) zatražio je od državnih čelnika da Hrvatska zaštiti svoje nacionalne interese, te propiše i primjeni mehanizme kojim će profitabilnim stranim poslodavcima uvjetovati kvalitetnu uslugu i nova radna mjesta širom Hrvatske.

HST u pismu Uredu predsjednika RH, Vladi i klubovima zastupnika parlamentarnih stranaka podsjeća da će 3. listopada još 109 radnika HT-a dobiti otkaze i time zaokružiti brojku od 10.000 radnika koji su napustili kompaniju nakon 2000. godine, kada je prodana Deutsche Telekomu. HT je tada imao 11.400 radnika, a kako je u međuvremenu zaposleno 3.000 ljudi, još uvijek najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj sada broji 4.000 zaposlenih, ističe sindikat.

Neshvatljivo je što dopuštate da siromašni hrvatski porezni obveznici izdvajaju za razne mjere poticanja zapošljavanja, a HT uz godišnju bruto dobit od tri milijarde kuna šalje radnike na teret državi. Strani dioničari, navodno, nisu zadovoljni, iako se marža profita i dalje drži na 40 posto, poručuje HST državnom vodstvu. Sindikalci upozoravaju da Deutsche Telekom ukida poslove u Hrvatskoj i seli ih u Slovačku, Rumunjsku i druge zemlje.

Ugovorom o prodaji HT-a definirano je da se sjedište kompanije ne smije seliti iz Hrvatske bez suglasnosti Hrvatskog Sabora, no ako se ovako dalje nastavi, vrlo brzo će se većina poslovanja obavljati izvan Hrvatske, a Vlada to nijemo promatra, kao da i telekomunikacije nisu hrvatski nacionalni interes.

Sindikat također proziva političare jer dopuštaju da poslodavci otpuštaju radnike, a zapošljavaju studente za koje po zakonu ne plaćaju doprinose i poreze. Na gubitku su i studenti koji nakon pet godina stalnog rada nemaju ni jedan dan radnog staža, pa su prisiljeni produžavati studiranje jer se jedino kao studenti mogu zaposliti. U ovom trenutku preko 3.000 studenata radi na 1.200 radnih mjesta u HT-u osiguravajući visokoobrazovanu, a najjeftiniju radnu snagu bez punjenja državnog proračuna.

Dodatni je problem, upozorava HST, odljev naših stručnjaka u Njemačku. Deutsche Telekom svoje potrebe rješava tako što nudi mladim, najkvalitetnijim, visokoobrazovanim zaposlenicima internacionalnu karijeru i privremeno zaposlenje u Njemačkoj, ali uz hrvatsku plaću i vrlo malu nadoknadu troška preseljenja. Koliko god to bilo izrabljivački, mladi ljudi to bez pogovora prihvaćaju jer znaju da im je to ipak korak u bolju perspektivu za budućnost – naravno izvan granica Hrvatske.

Istovremeno HT ne ulaže dovoljno u razvoj mreže, korisnici su nezadovoljni kvalitetom i dostupnošću usluge, ali zato unatoč daleko nižem standardu plaćaju više nego građani u Njemačkoj, stoji u pismu HST-a.