c S
Dnevne novosti

EU i dalje zadržava sankcije protiv Rusije

01.10.2014 07:08 BRUXELLES, 30. rujna 2014.(Hina), Zemlje članice EU-a odlučile su u utorak zadržati sankcije protiv Rusije u očekivanju da se mirovni sporazum u Ukrajini počne u potpunosti primjenjivati.

Veleposlanici zemalja članica EU-a odlučili su u utorak zadržati sankcije, unatoč nekim ohrabrujućim znakovima u provedbi mirovnog sporazuma od 5. rujna. Međutim, "svi dijelovi mirovnog sporazuma morat će biti primijenjeni na odgovarajući način", rekla je glasnogovornica za vanjsku i sigurnosnu politiku Maja Kocjančič.

EU i Sjedinjene Države uveli su sankcije protiv Rusije nakon što je u ožujku anektirala ukrajinski poluotok Krim. Nakon toga, restriktivne mjere su pojačavane zbog optužbi da Rusija opskrbljuje oružjem i opremom proruske separatiste u istočnoj Ukrajini u njihovoj pobuni protiv Kijeva.

Sankcije su usmjerene protiv ruskih dužnosnika, ruske naftne industrije, tvrtki koje se bave proizvodnjom oružja i obrambene opreme i banaka.Od travnja je u području Donecka i Luganska poginulo najmanje 3200 ljudi, a tisuće ljudi je pobjeglo pred sukobima.

Rusija je na zapadne sankcije uzvratila protumjerama. Između ostaloga, zabranila je uvoz voća i povrća, zbog čega su na gubitku i hrvatski proizvođači mandarina. EU je najavila spremnost za ukidanje sankcija ako Rusija počne provoditi mirovni sporazum.