c S
Dnevne novosti

Sabor o izvješću DORH-a

01.10.2014 07:24 ZAGREB, 30. rujna 2014.(Hina), Hrvatski sabor nastavit će zasjedanje raspravom o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2013. godini, a DORH u izvješću ističe značajan pad broja kaznenih prijava, kojih je lani bilo 13 posto manje nego 2012. godine.

To tumači kao posljedicu novog Zakona o kaznenom postupku, po kojem su neka kaznena djela dekriminalizirana i prešla u prekršajnu zonu. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan upozorava da manji broj kaznenih prijava ne znači i manji kriminalitet. "Zvonom na uzbunu" nazvao podatak da je broj kaznenih prijava protiv nepoznatog počinitelja prvi put veći od broja kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja.

Kao "tamnu zonu" označio je gospodarski kriminalitet, korupciju na lokalnoj razini te trgovanje ljudima i drogom, a najavio je da će se zbog toga uskoro sastati s ravnateljem policije. Cvitan je ocijenio i da novi Zakon o kaznenom postupku (ZKP) nije doveo do očekivanog ubrzanja postupka, navodeći da je DORH preuzeo 358 predmeta započetih po starom Zakonu o kaznenom postupku, a koji obuhvaćaju ukupno 914 osumnjičenih osoba.

Upozorio je da stare istrage DORH mora dovršiti u šest mjeseci te da je posebno alarmantno stanje u zagrebačkom općinskom i županijskom državnom odvjetništvu, zbog čega razmišlja da te predmete rasporedi na druga državna odvjetništva.

U Saboru će se sastati i Odbor za Ustav, koji bi trebao utvrditi nacrt novoga Zakona o referendumu, na prijedlog predsjednika Odbora Peđe Grbina (SDP).

Mandatno-imunitetno povjerenstvo trebalo bi, pak, raspraviti DORH-ov zahtjev da se bivšoj sisačkoj županici Marini Lovrić-Merzel ukine zastupnički imunitet, kako bi se protiv nje mogao nastaviti kazneni postupak u kojem je osumnjičena za višemilijunske malverzacije.