c S
Dnevne novosti

Počeo Njemačko-hrvatski investicijski forum

02.10.2014 07:16 BERLIN, 1. listopada 2014.(Hina), U Berlinu je u srijedu započeo Njemačko-hrvatski investicijski forum na kojem će se raspravljati o modelima gospodarske suradnje između Njemačke i Hrvatske, a u uvodnom govoru potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić pozvao je predstavnike njemačkog gospodarstva na pojačana ulaganja u Hrvatsku.

"Hrvatska je zemlja s velikim mogućnostima za poslovanje i nudi široku paletu prednosti i vjerujem da će ovaj forum rezultirati novim njemačkim investicijama u hrvatsko gospodarstvo", rekao je Grčić obraćajući se sudionicima foruma.On je posebice pozvao one koji su već jednom namjeravali ulagati u Hrvatsku, ali su se predomislili, da to pokušaju ponovno.

"Dođite i istražite nove mogućnosti u novom i poboljšanom okružju za ulagače", rekao je Grčić na kraju svog izlaganja. Hrvatski ministar je sudionike upoznao s aktulnim gospodarskim podacima vezanim uz Hrvatsku, a posebice istaknuo kako Hrvatska vidi svoju šansu i u regionalnoj suradnji. Sudionici prvog kruga rasprave zaključili su kako su mogućnosti za razvijanje gospodarstva u Hrvatskoj velike, ali da ta to treba proći još vremena.

"Ja sam siguran da ćemo vidjeti značajan napredak u Hrvatskoj, ali za deset godina", rekao je Eckhard Cordes, predsjednik uprave Odbora njemačkog gospodarstva za istočnu Europu. Njemačko-hrvatski investicijski forum održava se u organizaciji hrvatske vlade, Odbora njemačkog gospodarstva za istočnu Europu i Deutsche Bank.

Forum se nastavlja poslijepodne panel diskusijama predstavnika gospodarstva i politike. Pored ministra Grčića u hrvatskom izaslanstvu se još nalaze i Sabina Škrtić iz Ministarstva gospodarstva RH te Zdenko Lucić, zamjenik direktora Hrvatske agencije za investicije i konkurentnost.