c S
Dnevne novosti

Karadžić: ICTY sudi srpskom narodu

02.10.2014 07:14 DEN HAAG, 1. listopada 2014.(Hina/AFP), Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) sudi se "cijelom srpskom narodu", izjavio je u srijedu bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić na kraju svog suđenja za genocid na kojem je optužen za neke od najgorih zločina počinjenih u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

"Srpski je narod taj kojemu se sudi, cijeli srpski narod", rekao je Karadžić u završnim riječima, optuživši ured haškog tužitelja da je za ratne zločine tijekom rata u BiH (1992.-1995.) podizao optužnice isključivo protiv Srba. Karadžić je optužen da je zajedno s generalom Ratkom Mladićem, vojnim zapovjednikom bosanskih Srba, i bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem orkestrirao etničko čišćenje na velikom području BiH nakon što se ta republika 1991. odcijepila od Jugoslavije.

Karadžića se posebice tereti da je odgovoran za pokolj skoro 8000 muslimana, odraslih muškaraca i dječaka, u Srebrenici u srpnju 1995. "Ja znam istinu, ured tužitelja zna istinu i pokušava prevariti sud. Da sam ja sudac, bio bih duboko uvrijeđen", rekao je Karadžić. Dodao je da tužiteljstvo izmišlja dokaze kada tvrdi da je htio promijeniti etničku sliku BiH.

Iako tvrdi da nije kriv za zločine koji mu se pripisuju, ispričao se žrtvama. "Kakva god bila konačna odluka o individualnoj krivnji, Radovan Karadžić razumije da kao predsjednik Republike Srpske snosi moralnu odgovornost za svaki zločin koji su počinili građani ili snage RS", kazao je 69-godišnji bivši predsjednik RS-a. "Sve sam učinio kako bih izbjegao rat, a tijekom rata sam sve učinio da ublažim patnje što je više moguće", istaknuo je Karadžić koji sa svojom argumentacijom nastavlja i u četvrtak.

Karadžić je optužen po 11 točaka optužnice za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid tijekom rata u BiH u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi, a oko 2,2 milijuna je bilo raseljeno.