c S
Dnevne novosti

Josipović: i ja ću predložiti preferencijalno glasovanje u izbornom zakonu

06.10.2014 07:08 SPLIT, 5. listopada 2014. (Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović je najavio kako će i on, u svom ustavnom projektu, predložiti preferencijalno glasovanje u promjenama izbornog sustava koje kani ponuditi.
„I ja isto tako razmišljam o promjenama izbornog sustava i u ustavnom projektu kojeg ću ponuditi stoji, između ostalog, preferencijalno glasovanje“, rekao je Josipović u nedjelju u Splitu odgovarajući na pitanja novinara jesu li SDP i HDZ odgovorni što je inicijativu za tu promjenu pokrenuila udruga U ime obitelji. Po Josipovićveim riječima, svaka stranka ima pravo na svoju platformu i svoje razmišljanje o izbornom zakonu. "Prema tome stanovište svake od stranaka je njena stvar", dodao je Josipović.

Na novinarsku konstataciju da je u nedjelju zadnji dan prikupljanja potpisa za referendum o promjeni izbornog zakona i pitanja što očekuje, Josipović je rekao kako kako ne može sada ništa o tomu reći. "Nismo na sportskoj prognozi, što bismo rekli. Naprostro ćemo vidjeti kakvi su rezultati i ako su prikupljeni (potrebni) potpisi održat će se referendum", kazao je on.

Josipović je u nedjelju u Splitu posjetio nove prostorije Centra za beskućnice/ke Udruge MoSt te je izrazio zadovoljstvo što je smještaj u tom centru za beskućnice/ke kvalitetniji nego što je bio u starom centru. "Bio sam u starim prostorijama, sad sam u novim i razlika je 'nebo i zemlja' i drago mi je da je i moj humanitarni koncert tomu doprinio", rekao je Josipović podsjetivši na svoj Koncert s predsjednikom u prosincu 2012. godine s kojeg su sredstva namjenjena novom Centru za beskućnice/ke u Splitu.

Također je rekao kako za novi Centar za beskućnice/ke u Splitu treba zahvaliti svim plemenitim ljudima i Gradu Splitu koji su omogućili da se pomogne beskućnicima. Josipović je večeras u Splitu posjetio i članove KUD-a "Jedinstvo" koje ove godine obilježava 95. obljetnicu postojanja.