c S
Dnevne novosti

Srbija će kažnjavati svoje državljane u ratnim sukobima u svijetu

06.10.2014 07:03 BEOGRAD, 3. listopada 2014.(Hina), Srbija priprema oštre kaznene mjere za svoje državljane koji sudjeluju u ratnim sukobima diljem svijeta, a zatvorske kazne bit će od šest mjeseci do 10 godina, najavio je u petak dužnosnik srbijanskog parlamenta.

Predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu službi sigurnosti Momir Stojanović pozvao je u petak sve građane Srbije koji su "iz bilo kojih razloga" na ratištima u svijetu, da se vrate i najavio oštre kazne koje će biti uvedene izmjenama kaznenog zakona. "Za pojedinačno sudjelovanje predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina, ako je sudjelovanje grupno organizirano kazna je od od jedne do osam godina, a ako neka organizacija organizira ili potiče sudjelovanje naših građana na ratištima izvan zemlje onda je predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora", rekao je Stojanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je naveo procjene da trenutačno nekoliko desetaka građana Srbije sudjeluje u ratnim sukobima u svijetu, ocijenivši da to nije "zabrinjavajući broj". O predloženim izmjenama kaznenog zakona Skupština Srbije raspravljat će idućeg tjedna. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u kolovozu, nakon vijesti u medijima da plaćenici iz Srbije ratuju na obje strane u Ukrajini, da njihovo angažiranje "nanosi štetu državi" i naglasio da "Srbija ne sudjeluje u tim sukobima".

"Srbija vodi odgovornu politiku. Nismo u mogućnosti zakonski reagirati, ali sve više vodimo računa o osobama koje se vraćaju s teritorija Sirije i Iraka i onih koji u Ukrajini sudjeluju u sukobima. Pratimo njihovo djelovanje u zemlji", ocijenio je Vučić u povodu izvješća da na bojišnicama u Ukrajini ratuju i dragovoljci iz Srbije, da bi tjedan dana kasnije vicepremijer Rasim Ljajić najavio izmjene kaznenog zakona koje bi se odnosile upravo na angažiranje građana Srbije u ratnim sukobima u svijetu.