c S
Dnevne novosti

Udruge zatražile kažnjavanje "stečajne mafije"

07.10.2014 07:16 ZAGREB, 6. listopada 2014.(Hina), Sudionici okruglog stola o štetnim posljedicama stečajnih postupaka i predstečajnih nagodbi zaključili su u Zagrebu da država treba odgovarati za kriminal počinjen u stečajnim postupcima jer ga je, kako smatraju, tolerirala i oglušavala se nakon apela vjerovnika.

Zaključili su uz ostalo da protiv hrvatskih vlada treba pokrenuti postupak za naknadu štete u stečajnim postupcima pred hrvatskim sudovima ili pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, a smatraju da bi vlade i političari trebali biti odgovorni za štetu koja je počinjena u stečajnim postupcima. Smatraju također da treba kazniti odgovorne u državnim institucijama koji su svojim autoritetom i pasivnošću tolerirali i omogućavali stečajnu pljačku.

Okrugli stol održan u Hrvatskom novinarskom društvu organizirali su Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda "Korektiv", Pokret za modernu Hrvatsku, Udruga - vratite opljačkano i Pokret otpora, a u raspravi su sudjelovali stečajni upravitelji i predstavnici tvrtki koje su oštećene stečajnim postupcima. Rasprava je održana na temu "Kaznite stečajnu mafiju: razmjeri šteta i posljedice stečajnih postupaka i predstečajnih nagodbi u RH".

Član udruge Korektiv Darko Petričić izjavio je Hini da su se svi sudionici složili da je kriminal kroz stečajeve jednak kriminalu počinjenom u prošlom stoljeću kroz pretvorbu i privatizaciju. "Početkom 21. stoljeća napravljena je nova pljačka i tu je država hrvatska oglodana do kosti kroz stečajeve i predstačajne nagodbe. To se jednostavno mora prekinuti", rekao je Petričić.

Za prijedlog novog Stečajnog zakona rekao je pak da nažalost dolazi prekasno. "No, bolje i prekasno pa da se proba nešto riješiti nego da ga uopće nema", zaključio je Petričić.