c S
Dnevne novosti

Slovenija će nakon pada Bratušek predložiti novog kandidata za EK

09.10.2014 07:08 LJUBLJANA, 8. listopada 2014.Hina, Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srjedu da će njegova vlada, nakon što su dva odbora Europskog parlamenta odbacila kandidaturu Alenke Bratušek za mjesto potpredsjednice Europske komisije, zadužene za energetsku uniju, odmah početi odlučivati o novom kandidatu iz Slovenije, ali nije želio iznositi imena.

"Sada je na vladi da odmah donese odluku o slijedećem kandidatu, zauzet ću se za to da vlada što prije nađe odgovarajućeg kandidata", kazao je Cerar novinarima u Milanu, gdje je nazočio summitu EU-a o zapošljavanju. "Odluka mora biti poznata već idućih dana, pred vladom je zahtjevna zadaća", dodao je Cerar, ne želeći iznositi imena potencijalnih kandidata, rekavši da je za to prerano.

Slovenski premijer je rekao da će moguće kandidata tražiti i u redovima svoje stranke, ali se o svemu mora najprije konzultirati s koalicijskim partnerima u vladi. Na pitanje može li Slovenija u Europskoj komisiji zadržati potpredsjedničko mjesto koje je bilo ponuđeno Bratušek Cerar je rekao da ne može špekulirati i da će se informirati o nastaloj situaciji.

Slovenski mediji javljaju da je potencijalna kandidatkinja za članicu Europske komisije iz Slovenije i Violeta Bulc, članica Cerarove stranke, koja je u njegovoj vladi ministrica bez portfelja, zadužena za strateške projekte, razvoj i kohezijsku politiku.