c S
Dnevne novosti

EK: Hrvatskoj 8,96 milijuna eura za nadoknadu šteta od poplava

13.10.2014 07:10 BRUXELLES, 10. listopada 2014.(Hina), Europska je komisija u petak predložila paket pomoći ukupne vrijednosti od gotovo 80 milijuna eura za nadoknadu dijela troškova izazvanih katastrofalnim poplavama u svibnju i lipnju u Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj, od čega je za Hrvatsku predviđeno 8,996 milijuna.

Pomoć će biti isplaćena iz Europskog fonda solidarnosti, za koji je nadležan povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. "Ova odluka odražava samu narav ovoga fonda, a to je solidarnost s našim zemljama članicama i zemljama koje pregovaraju o članstvu u vrijeme kada im je najpotrebnije nakon prirodnih katastrofa.

Europski fond solidarnosti pomaže tim zemljama da se oporave i uspostave stabilnost koja je bila ugrožena velikim štetama za gospodarske sektore poput turizma ili uništavanjem osnovne infrastrukture. Predložena potpora pomoći će Srbiji, Bugarskoj i Hrvatskoj da se oporave od groznih poplava u proljeće ove godine i nadoknadit će dio troškova za spašavanje i čišćenje u pogođenim prostorima", rekao je povjerenik Hahn.

Najveći dio od tog iznosa 60.2 milijuna eura ide Srbiji, koja je pretrpjela najveće štete. Srbijanska vlada procijenila je štete na 1,106 milijardi eura. Bugarskoj, u kojoj su štete procijenjene na 311,3 milijuna eura, namijenjeno je 10,5 milijuna eura. U Hrvatskoj, koja dobiva 8,96 milijuna eura, štete se u procijenjene na 297,6 milijuna eura. Odluku Komisije još moraju odobriti Europski parlament i Vijeće Europske unije.