c S
Dnevne novosti

Opačić: Rijeka Split i Osijek spremni otpisati dugove najugroženijim sugrađanima

14.10.2014 07:22 ZAGREB, 13. listopada 2014.(Hina), Predstavnici Rijeke, Osijeka i Splita izrazili su spremnost za otpisivanje dugova svojim najugroženijim sugrađanima koji kumulativno duguju 10 tisuća kuna, a čija su primanja manja od 2.500 tisuća kuna i nezaposleni su duže od godine dana, izjavila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Do sada su na otpis dugova pristali svi sugovornici u Rijeci, Splitu i Osijeku, osim teleoperatera, istaknula je Opačić, po završetku današnjeg sastanka u Ministarstvu socijalne politike i mladih, na kojem su bili gradonačelnici Rijeke i Osijeka, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić te predstavnici grada Splita. Svi su oni izrazili spremnost na otpisivanje dugova svojim sugrađanima, rekla je potpredsjednica Vlade, ministrica Opačić.

U izjavi novinarima Obersnel je pojasnio da je riječ o dugovanjima za komunalnu naknadu, plin, toplinsku energiju i sve komunalne usluge čime će i gradovi dati svoj doprinos u pomoći najugroženijim hrvatskim građanima. U Rijeci je oko 4.500 takvih građana, dodao je.

Rekavši da su do sada na otpis dugovanja pristale sve banke i državna poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, te naglasivši spremnost tri velika grada da učine isto, Opačić je istaknula kako bi to obuhvaćalo oko 80 posto dugovanja.

Ponovila je da je to jednokratna pomoć najugroženijim građanima, da se odnosi na one koji po raznim osnovama duguju do 10 tisuća kuna, koji nemaju nekretnine osim u kojoj stanuju, niti druge imovine, te da je riječ o dugu do 1. listopada ove godine.

Riječ je o jednokratnoj mjeri za one građane koji to nikako ne mogu platiti, istaknula je Opačić. Dodala je kako su baze podataka umrežene, pa se neće moći dogoditi da se kroz taj model 'provuče' netko tko na to nema pravo.