c S
Dnevne novosti

Opačić i Bandić o oprostu dugovanja najugroženijim Zagrepčanima

15.10.2014 07:16 ZAGREB, 14. listopada 2014.(Hina), Nakon sastanka s predstavnicima Osijeka, Rijeke i Splita vezano za Vladinu mjeru oprosta duga do 10 tisuća kuna najugroženijim građanima, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić održala je sastanak i sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, na kojem je također postignut visok stupanj suglasnosti i dogovoreno je da se gradskim službama dostave kriteriji o oprostu duga, kako bi se vidjelo koliko ima takvih Zagrepčana.

"Grad Zagreb je na tragu Vladine mjere oprosta dugova socijalno najugroženijim građanima, postignut je visok stupanj suglasnosti oko toga da je ta mjera dobra i vrlo brzo očekujemo zaključenje sporazuma", izjavila je Hini po završetku sastanka potpredsjednica Opačić.

Na sastanku su, uz potpredsjednicu Opačić, bili i ministri financija i pravosuđa Boris Lalovac i Orsat Miljenić, a u uz gradonačelnika Bandića predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić te direktori podružnica Holdinga. Uz suglasnost s Vladinom mjerom, predstavnici Grada Zagreba iskazali su i oprez kako se ne bi dogodilo da se dugovi opraštaju onima koji na to nemaju pravo.

Zatražili su da se nadležnim službama u Gradu Zagrebu dostave kriteriji kako bi se snimilo stanje na terenu i vidjelo koliko ih građana u Zagrebu ispunjava. Nakon toga, gradonačelnik Bandić najavio je brzi odgovor i dogovor s predstavnicima Vlade, istaknula je Opačić. Na istu temu jučer je održala sastanak s predstavnicima Splita, Rijeke i Osijeka koji su također izrazili spremnost za otpisivanje dugova najugroženijim sugrađanima.

Riječ je o jednokratnoj pomoći najugroženijim građanima koji po raznim osnovama do 1. listopada ove godine duguju do 10 tisuća kuna, koji nemaju nekretnine osim u kojoj stanuju, niti druge imovine.

Opačić je izvijestila da su na dosadašnjim sastancima na otpis dugovanja pristale i sve banke i poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, ali za sada na to ne pristaju teleoperateri. Kada je riječ o dugovanju gradovima to se odnosi na sve vrste komunalnih naknada, plin, toplinsku energiju.