c S
Dnevne novosti

Mrsić: mirovine se neće dirati, probijanja proračuna neće biti

15.10.2014 07:14 PULA, 14. listopada 2014.Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u Puli da se u rebalansu proračuna mirovine neće dirati jer su ionako male, da probijanja proračuna neće biti te da svi ministri trebaju naći uštede, a da će prosvjetari dobiti plače za prosinac.

"Mirovine u Hrvatskoj su male i nema prostora za smanjenja mirovina", odgovorio je Mrsić na upite novinara hoće li u rebalansu proračuna doći i do rezanja mirovina. Ministar rada i mirovinskog sustava danas je na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" održao savjetovanje o provedenim reformama u području radno-socijalnog zakonodavstva.

Odgovarajući na upite također je rekao da će prosvjetari dobiti plaće za prosinac, a da ministar Mornar i svi ministri moraju naći uštede u svojim proračunima i da sigurno nema probijanja državnog proračuna. "Prosvjetari će dobiti plaću. Ministar Mornar kao i svi ministri moramo naći određene uštede u samim svojim proračunima s ciljem da ljudi dobiju svoje plaće", odgovorio je Mrsić.

Dodao je kako je na ministrima da na drugim pozicijama nađu uštede u proračunu koji će omogućiti isplatu plaća, te da sigurno "nema probijanja proračuna i ne možemo se zadužiti više nego što smo planirali za ovu godinu". Na novinarsko pitanje hoće li to biti moguće bez monetizacije autocesta, Mrsić je rekao kako su u tijeku velike rasprave o tome, dodavši da "treba sjesti i razmotriti sve opcije koje stoje na raspolaganju i upoznati javnost s jednim, drugim i trećim scenarijem".

Ustvrdio je da su Hrvatske autoceste "visoko zadužene", i da "sredstava bez daljnjeg zaduživanja za otplatu tih kredita nema". Dodao je da u svemu tome treba slijediti jedna rasprava gdje ćemo, kako je kazao, svi sjesti za stol i početi razmišljati o tome gdje Hrvatska ide, koja nam je vizija i što nas očekuje u budućnosti. Smatra da HAC ima previše zaposlenih i da treba ići u restrukturiranje. "Hoće li biti otpuštanja ne znam, to ovisi o samom poslovodstvu", ustvrdio je ministar Mrsić.

Govoreći o reformama te o novom ZOR-u, Mrsić je kazao da je na razini Ministarstva osnovana radna skupina koja se sastoji od predstavnika Ministarstva, sindikata, poslodavaca te Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) s ciljem da se utvrde i lociraju problemi u provođenju samog Zakona o radu.

"Uz sve to, izmjenama Zakona o radu želimo vratiti ugovorni odnos između radnika i poslodavca tako što će se maknuti iz uporabe Pravilnik o radu koji pogoduje poslodavcima, a ubuduće će se plaća regulirati samo na temelju Ugovora o radu ili Kolektivnog ugovora", rekao je.