c S
Dnevne novosti

Predsjedništvo EU-a: postoji volja za dogovor o klimatsko-energetskom paketu

22.10.2014 07:12 LUXEMBOURG, 21. listopada 2014.(Hina), Ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica EU-a pokazali su u utorak na sastanku u Luxembourgu političku volju da se postigne kompromis oko klimatskih i energetskih ciljeva na predstojećem summitu krajem ovoga tjedna, tvrdi talijansko predsjedništvo.

"Ton rasprave bio je vrlo ohrabrujući. Doista postoji politička volja da se pronađe rješenje i dogovor je moguć", izjavio je državni tajnik u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Sandro Gozi nakon sastanka Vijeća za opće poslove EU-a, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica.

Vijeće je radilo na pripremama zaključka za summit koji će se u četvrtak i petak održati u Bruxellesu, a na kojem je glavna tema klimatsko-energetski paket, oko čega i dalje postoje razlike među zemljama članicama. Čelnici zemalja članica pokušat će postići kompromis na temelju Komisijina prijedloga, prema kojem bi trebalo zacrtati cilj da se do 2030. godine smanji emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na razinu emisije iz 1990. godine.

Komisija također predlaže da se do 2030. poveća dio obnovljivih izvora energije na najmanje 27 posto i da se ostvare uštede u potrošnji energije za 30 posto u odnosu na 1990. Taj prijedlog se temelji na dosad postignutim vrijednostima, kada nove zgrade danas troše polovicu energije u odnosu na 80-te godine, a industrija troši 19 posto manje energije u odnosu na 2001.

Među zemljama članicama zasad nema suglasnosti oko tih ciljeva, kao ni oko toga trebaju li ti ciljevi biti obvezujući ili ne. Poljska, koja ovisi o ugljenu za većinu svoje energije, najglasnije se buni protiv cilja od 40 posto i traži financijsku pomoć za smanjenje emisije CO2.