c S
Dnevne novosti

U Saboru o izvršenju proračuna

22.10.2014 07:26 ZAGREB, 21. listopada 2014.(Hina), Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna, a u Sabor bi trebali doći i predstavnici referendumske inicijative "U ime obitelji" i predati prikupljene potpise za raspisivanje referenduma o ustavnim promjenama, kojima bi se izmijenila pravila za parlamentarne izbore.

Udruga tvrdi da je prikupila više od 380 tisuća potpisa za referendum o ustavnim promjenama kojima bi se, među ostalim, uvelo preferencijalno glasovanje, zabranile predizborne koalicije, značajno smanjio broj izbornih jedinica, a izborni prag sa sadašnjih 5 spustio na 3 posto. Polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna ukazuje na nastavak naglašeno recesijskih kretanja iz prethodnih godina.

BDP je u prvom tromjesečju ove godine na međugodišnjoj razini realno smanjen za 0,4 posto, kao posljedica nastavka pada domaće potražnje. U drugom tromjesečju 2014. ostvareno je realno smanjenje BDP-a od 0,8 posto u usporedbi s istim razdobljem 2013. U prvom polugodištu ove godine ukupni prihodi državnog proračuna ostvareni su u iznosu od 55,9 milijardi kuna i bili su 6,9 posto veći nego u istom razdoblju lani.

Ukupni rashodi iznosili su 63,9 milijardi kuna, što je 48,9 posto planiranih rashoda. U odnosu na isto razdoblje 2013., rashodi su povećani za 138,5 milijuna kuna ili 0,2 posto. U prvom polugodištu ove godine ostvaren je manjak proračuna konsolidirane opće države od 6,7 milijardi kuna ili 2 posto BDP-a. Manjak državnog proračuna iznosio je 8 milijardi kuna ili 2,4 posto BDP-a, što je 3,4 milijarde kuna manje nego lani u istom razdoblju.