c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: ne vidi se izlazak iz krize

23.10.2014 07:16 ZAGREB, 22. listopada 2014.(Hina), Makroekonomski pokazatelji su loši i ne vidi se izlazak Hrvatske iz krize, jednodušna je ocjena saborske oporbe u poslijepodnevnoj raspravi u Hrvatskom saboru o Polugodišnjem izvješću o izvršenju državnoga proračuna.

"Lideri ove Vlade moraju govoriti istinu, a doći sa jednim labavim indeksom o rastu izvoza i na tome objašnjavati kako nas u 2015. čekaju bolja vremena, dok izvršenje proračuna govori sasvim nešto drugo", naglasio je HDZ-ov zastupnik Josip Borić. "Ne vidi se jasan izlazak iz krize u 2015., dapače, vidi se da su svi makroekonomski pokazatelji loši", poručio je HDSSB-ovac Krešimir Bubalo.

Zastupnik HDSSB-a Dražen Đurović ocjenjuje da Polugodišnje izvješće o izvršenju državnoga proračuna, predstavlja tek statistički prikaz brojki bez obrazloženja. Posebno mu je, kaže, zanimljiv dio koji se odnosi na Ministarstvo gospodarstva iz čijih je proračunskih zaliha isplaćeno 4,65 milijuna kuna jednoj odvjetničkoj tvrtki za odvjetničke usluge i pravno savjetovanje. “Riječ je o odluci Vlade o uzimanju usluga pravnog savjetovanja od jednog američkog odvjetničkog društva za potrebe INA-e i MOL-a", pojasnio je zamjenik ministra financija Igor Rađenović.

Razvidno je, tvrdi dalje Đurović, da u strukturi deficita općeg proračuna ne sudjeluju ni izvanproračunski korisnici ni jedinice lokalne samouprave već je generator proračunskog deficita središnja država. "Izvanproračunski korisnici su u plusu 0,1 posto BDP-a odnosno jedinice lokalne samouprave 0,3 posto, a onda s onih minus 2,4 posto središnje države dolazimo do minusa od 2 posto", zaključio je HDSSB-ov zastupnik Đurović.

Njegov stranački kolega Krešimir Bubalo ističe da je glavno obilježje izvršenja prvih šest mjeseci rast duga i deficit. "I kada gledate to obilježje, a upravo to je zaduživanje ali ne za Slavoniju i Baranju, onda možemo mi u ime kluba HDSSB-a jedino reći da ono što je premijer rekao 'dabogda mi se ruka osušila', ali i sada malo nadodati - 'ako se Hrvatska bude za Slavoniju i Baranju zadužila'", poručuje Bubalo.

Ovo izvršenje proračuna je daleko od onog što treba biti, a za to je odgovorna politika, rekao je HDZ-ovac Ivan Šuker. Hrvatska nema više puno izlaza, a jedini je kapitalizacija imovine, ustvrdila je SDP-ovka Nadica Jelaš, dodavši da je zato Vlada i krenula s projektom monetizacije autocesta.