c S
Dnevne novosti

Klima: Summit u Bruxellesu mora završiti dogovorom

24.10.2014 07:08 PARIZ, 23. listopada 2014.(Hina/AFP), Europski summit u četvrtak u Bruxellesu mora biti zaključen dogovorom i ne smije biti tek etapa plana akcije 28-osmorice protiv klimatskog zatopljenja, rekao je u francuski predsjednik Francois Hollande.

"Europski summit u četvrtak i petak treba biti zaključen dogovorom i ne smije biti tek etapa. Summit mora prije svega donijeti zaključak za Europu", naglasio je francuski šef države, koji je pozvao na odvažan kompromis nakon neformalnog sastanka 12-ak europskih socijal-demokratskih čelnika u Elizejskoj palači. "U Bruxellesu će cijela Europa odredit zadatke smanjenja emisije plinova s učinkom staklenika za svaku državu članicu", odlučno je istaknuo.

Podsjetivši da će se nova konferencija o klimi održati krajem 2015. u Parizu, Hollande je ocijenio da ovaj susret nalaže Europi da bude primjer. "Ona to mora biti jer tijekom ovog summita pokušavamo postići da putevi smionog kompromisa za Europu budu iznad zadataka određenih za veliki dio industrijaliziranih zemalja", rekao je.

"Važno je da Europa bude referenca u pogledu akcije za borbu protiv klimatskog zatopljenja", inzistirao je Hollande i dodao da se radi o temeljnoj obvezi njegovog petogodišnjeg mandata uz zakon o energetskoj tranziciji u Francuskoj izglasanoj ovog mjeseca, koja predviđa da udio obnovljivih energija iznosi 32 posto potrošnje do 2030.

Plan Europske komisije se bavi s tri ambiciozna zadatka za 2030., a to su redukcija plinova s učinkom staklenika za 40 posto u odnosu na 1990., udio obnovljivih energija treba iznositi 27 posto potrošnje i treba ostvariti 30 posto ušteda energije. Dosadašnji predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso je rekao da vjeruje da će 28-orica postići dogovor.