c S
Dnevne novosti

Mrak Taritaš: zagrebački Ured za legalizaciju radi

28.10.2014 07:08 ZAGREB, 27. listopada 2014.(Hina), Predsjednica zagrebačkog HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš je rekla da Ured za legalizaciju objekata u Zagrebu radi i dobro funkcionira te je opovrgnula nagađanja da su, nakon uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, u taj ured ušli djelatnici USKOK-a i izuzimali dokumentaciju.

Mrak Taritaš rekla je kako je istina u tome da su i Ured za legalizaciju i Ured za javnu nabavu na istoj lokaciji. "Nisu izuzimani predmeti Uredu za legalizaciju nego Uredu za javnu nabavu, a budući da su u istim prostorijama, djelatnici su bili spriječeni doći na posao, no ništa od poslova legalizacije nije bilo izuzeto. Legalizacija i dalje ide svojim uhodanim tijekom. U Zagrebu 250 ljudi radi na legalizaciji i na dan kad je to objavljeno, provjerila sam, bilo je riješeno 500 predmeta", rekla je te dodala da je u stalnom kontaktu s kolegama koji ondje rade.

Novinari su pitali ministricu Mrak Taritaš jesu li se, u vrijeme dok je bila u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu, tražili neki ustupci oko izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba i je li za njih znala. "Od 2003. do 2005. kad sam bila u Gradu Zagrebu, gradonačelnica je bila Vlasta Pavić. U tom času, nešto što je sveti plan za Grad Zagreb, a to je GUP, nije mijenjan niti u jednom jedinom dijelu", rekla je i dodala da bi sve ono što je potpisala od 2003. do 2005. potpisala i danas te da je sve bilo je u skladu sa zakonom.

"Netko je okrenuo pilu naopako, ali od 2003 do 2005. sve je rađeno u skladu sa zakonom", ponovila je i dodala kako teško pamti imena, ali odlično pamti planove i katastarske čestice. "I sve bih potpisala i danas. Da se tako nastavilo raditi, GUP nikad ne bi bio stigmatiziran na ovaj način", ustvrdila je Mrak Taritaš. Zamoljena da komentira 'facebook' tvrdnje Mislava Žagara, koji je tada bio član Gradskog poglavarstva, da su se i u to vrijeme tražili i radili određeni ustupci te da je kao potpisnica za njih morali znati, ministrica je odgovorila da bi to prije mogao reći Žagar.
"Ako su se radili ustupci, to bi prije mogao reći Mislav Žagar. Ali, ono što morate znati je da smo Mislav Žagar i ja radili zajedno svega tri-četiri mjeseca. On je iza toga otišao iz HNS na neku drugu stranu i dobio posao zato što je otišao na neku drugu stranu...Ako je on nešto radio, to pitajte njega. Ja sigurno ne", naglasila je. Ministrica Mrak Taritaš izvijestila je da su u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja odradili sve što su trebali kad su u pitanju uštede te da su se kroz rebalans proračuna odrekli dijela sredstava.

"Sve što smo trebali odraditi- odradili smo. I tamo gdje smo mogli uštedjeti - uštedjeli smo. Apsolutno smo svjesni situacije", rekla je, ali i dodala kako su pritom pazili da nijedan njihov projekt na taj način ne bude onemogućen. "Svi naši projekti idu dalje", poručila je. Mrak Taritaš je na pitanja novinara odgovarala nakon što je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu HNS-ov tim predstavio svoju akciju "Građanski odgoj za odrasle".