c S
Dnevne novosti

Velika Britanija: Bez dogovora o nacrtu zakona o referendumu o članstvu u EU-u

29.10.2014 07:08 LONDON, 29. listopada 2014.(Hina/AFP), Koalicijska vlada na vlasti u Velikoj Britaniji nije se u utorak uspjela dogovoriti o nacrtu zakona kojim se predviđa organiziranje referenduma o članstvu te zemlje u Europskoj uniji (EU), čime se odgađa njegovo donošenje u parlamentu.

Tekst koji zagovara Bob Neil, zastupnik konzervativne stranke premijera Davida Camerona, jamči održavanje referenduma o tom pitanju u 2017., bez obzira tko bude na vlasti nakon parlamentarnih izbora u svibnju 2015. Zbog sve veće popularnosti populističke stranke Ukipa, Cameron je potkraj 2013. obećao da će provesti takav referendum ako pobijedi na izborima.

Britanski zastupnici su 17. listopada prihvatili tekst u prvom čitanju a prije nego o njemu bude glasovao Dom lordova, mora proći drugo čitanje u donjem domu. No zbog nesposobnosti stranaka da se dogovore, neće se moći ponovo podnijeti zastupnicima na glasovanje.

Proeuropski raspoloženi liberalni demokrati drže da je njihov konzervativni partner namjerno sabotirao nacrt koji ruši argument po kojemu je glas za konzervativce 2015. jedini način da se zajamči održavanje tog referenduma.

Bob Nail je pak izjavio da su liberalni demokrati svjesno "ubili" njegov tekst. "Nisu imali odvažnosti da u donjem domu glasuju protiv referenduma o EU-u", zaključio je.