c S
Dnevne novosti

Sabor: o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava

03.11.2014 07:18 ZAGREB, 31. listopada 2014.(Hina), Budućnost malih poljoprivrednih gospodarstava tema je okruglog stola što se u organizaciji saborskog Odbora za poljoprivredu i osječkog Poljoprivrednog fakulteta održala u Hrvatskom saboru.

Tema je to važna ne samo za gospodarstvo jedne zemlje, nego i za njezinu demografsku opstojnost, posebno na ruralnim područjima, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko koji je otvorio skup. Predsjednik Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić ističe da glavninu područja Hrvatske čini ruralno područje. Malim poljoprivrednim gospodarstvima, upozorava, uglavnom su nedostupni izvori financiranja, tehničke i tehnološke novosti, a time i lanci prodaje, što u konačnici rezultira njihovom slabijom konkurentnošću, nezaposlenošću.

Lucić upućuje na važnost suradnje malih poljoprivrednika, lokalnih jedinica, nadležnih službi, te jasan zakonodavni okvir koji će ojačati položaj malih poljoprivrednih gospodarstava i biti jamac opstanka ruralnih područja. Malim poljoprivrednim gospodarstvima definiraju se gospodarstva koja proizvode na manje od pet hektara površine i čiji je godišnji prihod manji od 25 tisuća eura.

Ta gospodarstva predstavljaju najrašireniji model socijalne poljoprivrede u EU, a njihova društvena, krajobrazna, kulturna i prirodna uloga temelj je očuvanja vitalnosti područja, zaustavljanja deagrarizacije i depopulacije sela. Opća skupština UN-a proglasila je 2014. Međunarodnom godinom obiteljskih gospodarstava.

Skup u Saboru okupio je brojne sudionike, među njima su i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici različitih poljoprivrednih službi i institucija, predstavnici lokalnih akcijskih grupa.