c S
Dnevne novosti

Bruxelles: Ovaj tjedan u Europskoj uniji

03.11.2014 07:10 BRUXELLES, 2. studenog 2014.(Hina),  Nova Europska komisija na početku svoga mandata objavit će ovaj tjedan jesenske ekonomske prognoze za zemlje članice EU-a te održati svoj prvi sastanak.

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, investicije i konkuretnost i povjerenik za ekonomske i financijske poslove, poreze i carine Pierre Moscovici predstavit će u utorak jesenske ekonomske prognoze. Europska komisija objavljuje kratkoročne makroekonomske prognoze tri puta godišnje: na proljeće, jesen i zimu.

Te prognoze Komisija koristi u postupcima nadzora, poput Postupka prekomjernog deficita (EDP), makroekonomskih neravnoteža, Europskog semestra itd. Komisija je u svojim proljetnim ekonomskim prognozama objavljenim 5. svibnja, predviđala pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 0,6 posto, dok je krajem veljače predviđala blagi rast od 0,5 posto. Skroman oporavak tada je predviđala tek sljedeće godine, kada očekuje rast BDP-a od 0,7 posto. Hrvatska vlada zbog zbog intenziviranja negativnih makroekonomskih kretanja u zemlji očekuje ove godine pad od 0,7 posto.

Prema prijedlogu rebalansa proračuna, koji je u četvrtak upućen u Saboru, proračunski deficit bi se povećao za dvije milijarde kuna, u odnosu na deficit predviđen rebalansom iz ožujka i dosegnuti 5 posto BDP-a, dok bi prema preporukama Komisije trebao iznositi 4,6 posto. Hrvatska je u postupku prekomjernog deficita, prema kojem bi proračunski deficit trebala ove godine svesti na 4,6 posto, sljedeće godina na 3,5 posto i 2016. na 2,7 posto.

U srijedu se održava prvi sastanak nove Europske komisije, koja je u subotu započela petogodišnji mandat. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je najavio da će jedan od prvih poslova njegove Komisije biti izrada investicijskog plana vrijednog 300 milijardi eura kako bi se pokrenulo gospodarstvo i zapošljavanje. Juncker je obećao da će taj plan biti gotov do Božića, ali nije htio govoriti o pojedinostima toga plana dok ne preuzme dužnost.

U četvrtak se u Bruxellesu sastaju ministri financija zemalja članica eurozone, a u petak ministri financija svih 28 zemalja članica.