c S
Dnevne novosti

Opačić o izvješću EK: Reforme se godinama nisu provodile

05.11.2014 07:22 ZAGREB, 4. studenog 2014.(Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u utorak je, nakon izvješća Europske komisije prema kojemu Hrvatska ima najlošije prognoze od svih država članica, rekla da se reforme godinama nisu provodile, da je ova Vlada u tri godine provela jedan broj reformi, no da za druge reforme treba nešto više vremena, tj. dva mandata.

"Reforma socijalnih naknada koju sam ja provela u dvije godine u nekim zemljama EU-a se provodila četiri godine. Probali smo reforme stisnuti što smo mogli u kraći vremenski period da daju neke rezultate, no za neke reforme treba više vremena da bi dale rezultate. S druge strane veliki su otpori. Bilo koju reformu da dotaknete, bilo što da mijenjate, dignu se sindikati i idu na potpisivanje za referendum i na taj način nećemo daleko stići", rekla je Opačić nakon humanitarne akcije "Korak u život" u sklopu koje je danas dodijeljeno 35 stipendija studentima iz domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji.

Opačić je na dodjeli stipendija najavila da Ministarstvo u srijedu počinje s javnom raspravom za novi zakon o humanitarnoj djelatnosti. "Vidjeli smo da postoje određeni problemi i da se događa problem skupljenih novaca koji se ne potroše u tu svrhu, pa ne znamo gdje ćemo s njima", rekla je Opačić. Novi Zakon o humanitarnoj djelatnosti, istaknula je, vrlo jasno pozicionira svaku humanitarnu akciju jer je potrebno registrirati se za točno ono za što se skuplja novac. Ukoliko taj novac ostane neutrošen, koristit će se za istu namjenu za nekog sljedećeg. Primjerice, dodala je, ako se skupljalo za liječenje neke bolesti i nije se potrošilo, može se upotrijebiti za liječenje nekoga drugoga, isključivo od te bolesti.

Upitana za slučaj učenika Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" u Belome Manastiru, čiji roditelji ne mogu plaćati djeci obrok, kakva su njezina saznanja i postoji li mogućnost da se nekim budućim rebalansom proračuna osigura djeci da ne budu gladna po školama, Opačić je istaknula sa sustav socijalne skrbi ima dovoljno novca i mehanizama da reagiraju. No, dodala je, nekada se dogodi da ih centar za socijalnu skrb ne kontaktira u dovoljnoj mjeri. "Centar za socijalnu skrb mora reagirati, oni imaju mehanizme i jednokratne naknade i povećane naknade koje mogu davati tim obiteljima i nema nikakvih razloga da djeca budu gladna", rekla je.

Također, istaknula je i da svaki centar ima svoje upravno vijeće i da su praktički samostalni te da ona kao ministrica jedino što može jest apelirati na njih i slati inspekcije. "Oni su samostalni i tu ne mogu puno, upravna vijeća su tu koja moraju reagirati ukoliko je doista netko napravio propust", rekla je. Isto tako, dodala je, treba raditi nadzor nad obitelji i vidjeti na koji način se troše sredstva od socijalne pomoći. "Zbog jednog dijela neodgovornih roditelja koji su u stanju socijalnu naknadu u stanju potrošiti za neke druge potrebe, a ne za potrebe djece, u novom smo Zakonu o socijalnoj skrbi osigurali da centar može od socijalne naknade direktno platiti školski obrok djetetu u školi", kazala je Opačić.

Vezano za smanjivanje asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju, rekla je da nema dovoljno novca za tu djecu niti od lutrijskih sredstava, niti u proračunu. "Nadam se da je Ministarstvo obrazovanja apliciralo na fondove EU jer je to jedini način da dobijemo dovoljno novca i pokrijemo svu djecu asistentima", naglasila je.