c S
Dnevne novosti

Šest europskih zemalja želi prikupljati podatke o putnicima

07.11.2014 07:08 PARIZ, 6. studenog 2014.(Hina/AFP), Ministri unutarnjih poslova šest europskih zemalja (G6) dogovorili su se u četvrtak u Parizu da će se u okviru borbe protiv terorizma u Europskom parlamentu zauzeti za sustav prikupljanja podataka koje putnici daju zrakoplovnim kompanijama.

Ministri unutarnjih poslova Španjolske, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Poljske i Francuske, sastali su se u četvrtak kako bi razgovarali o suzbijanju terorizma i o migracijskim tokovima. Sastanku su nazočili i njihovi kolege iz Turske i Kanade te američki ministri pravosuđa i unutarnje sigurnosti. Njemački ministar Thomas de Maiziere rekao je njemačkim novinarima da je "u Europi najvažnija razmjena informacija o osobama u opasnosti i o opasnim osobama te djelotvorna kontrola naših vanjskih granica".
 
"Ubuduće se želimo koristiti svime, što je tehnički moguće kako bi informacije mogle ući u schengenski informacijski sustav i kako bi svaki pogranični policajac znao da li neka opasna osoba ulazi ili izlazi iz zemlje", rekao je. "Nije samo riječ o tome da takvima onemogućimo povratak kako bismo spriječili napade u Njemačkoj i u Europi, nego i da spriječimo izvoz terorizma".

Europski parlament je odbio prvi prijedlog pa je Maiziere ocijenio da je "vrijeme za postizanje dogovora". Što se tiče migracijskih tokova, "nužni su stroga primjena schengenskih pravila", kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, "bolja europska koordinacija" i "unaprjeđenje informacijskih sustava". "Moramo biti uspješniji u kontroli vanjskih granica", zaključili su članovi G6, po riječima francuskog ministra.