c S
Dnevne novosti

Vlada donijela Strategiju programa 2015.-2017. i Smjernice ekonomske i fiskalne politike

10.11.2014 07:24 ZAGREB, 7. studenoga 2014.(Hina), Vlada RH u četvrtak je na telefonskoj sjednici nakon višemjesečnog usklađivanja i formalno donijela Strategiju Vladinih programa za razdoblje 2015.- 2017., u kojoj je 12 općih ciljeva, te je prihvatila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2015. – 2017, priopćeno je iz Vladine Služba za odnose s javnošću Strategija programa i Smjernice ekonomske i fiskalne politike donesene su na temelju Zakona o izvršavanju Državnog proračuna RH za 2014. godinu, navode iz Vlade.

Ostvarivanje Strategije Vladinih programa predviđeno je kroz 12 općih ciljeva: 1. makroekonomska i gospodarska stabilnost, 2. optimalno ozračje za razvoj konkurentnoga gospodarstva, 3. ravnomjerni regionalni razvoj, 4. jačanje socijalne pravednosti, 5. zaštita, očuvanje i unapređenje zdravlja, 6. poticanje znanja, izvrsnosti i kulture, 7. zaštita okoliša i prostorni razvoj, 8. konkurentniji poljoprivredno-prehrambeni i ribarski sektor, 9. podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija, 10. jačanje pravne države i vladavine prava, 11. održavanje javne i državne sigurnosti na najvišoj razini i 12. daljnje jačanje međunarodnog položaja Republike Hrvatske i očuvanje nacionalnog identiteta.

U odnosu na Strategiju Vladinih programa za razdoblje 2014. - 2016. nije došlo do promjene u općim ciljevima, jer je riječ o dugoročnim ciljevima koji se ne mogu mijenjati iz godine u godinu, a ostvaruju se kontinuiranim mjerama i novim aktivnostima koje su posebno izdvojene u ovom Prijedlogu strategije, ističe se u priopćenju. Na sadržaj Strategije Vladinih programa za razdoblje 2015. - 2017. značajno su utjecala dva ključna dokumenta Europskog semestra - Nacionalni program reformi i Program konvergencije Republike Hrvatske, dodaje se.

Strategija Vladinih programa uključuje načine ostvarenja iz navedenih ključnih reformskih mjera iz područja javnih financija, financijskog sektora, tržišta rada i konkurentnosti, ali kako je izrađena na temelju strateških planova svih ministarstva, sadrži i prioritetne aktivnosti i iz ostalih područja.

Neke od novih aktivnosti predviđenih ovim Prijedlogom strategije uključuju: uspostavu Informacijskog sustava upravljanja državnom imovinom; daljnji prelazak na elektroničku javnu nabavu; razvoj informatičkog i upravljačkog sustava za braniteljsku i stradalničku populaciju; uspostavu Veteranskih centara; provedbu cjelovite kurikuralne reforme osnovnog i srednjeg školstva; provedbu Programa obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije; unapređenje energetske učinkovitosti zgrada kroz provedbu Nacionalnih programa energetske obnove zgrada - obiteljske, višestambene i zgrade javne namjene; racionalizaciju sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima; informatizaciju procesa upisa novorođenog djeteta.

"Ovaj proces strateškog planiranja prepoznaje da su financijska sredstva ograničena, posebice uzimajući u obzir postojanje prekomjernog proračunskog manjka te Preporuke Vijeća za gospodarska i financijska pitanja EU kojima je predložena dinamika fiskalne prilagodbe za Republiku Hrvatsku s ciljem smanjivanja proračunskog manjka na razinu ispod 3 posto do 2016. godine", stoji u priopćenju. Kako se dodaje, to su i razlozi zbog kojih je bilo potrebno usmjeriti se na druge izvore financiranja.

Republici Hrvatskoj su po pristupanju Europskoj uniji postali dostupni strukturni instrumenti kroz koje je moguće povući značajna novčana sredstva na projekte koji mogu biti usmjereni ispunjavanja svih općih ciljeva postavljenih ovom Strategijom. Na raspolaganju su sredstva iz sljedećih fondova: Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), Europskog socijalnog fonda (ESF), Kohezijskog fonda (CF), Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EARDF) i Europskog pomorskog i ribarskog fonda (EMFF). Sredstva za realizaciju ovih Vladinih programa planirat će se u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2015. godinu i projekcijama za 2016. i 2017. godinu u okviru limita ukupnih rashoda koje utvrđuje Vlada RH. Strategiju Vladinih programa za razdoblje 2015 – 2017 može se pregledati na poveznici: https://vlada.gov.hr/sjednice-i-odluke/191-telefonska-sjednica-vlade-republike-hrvatske/15153