c S
Dnevne novosti

Grčić: Vladin cilj da deficit 2015. bude jedan posto manji u odnosu na rebalans

10.11.2014 07:20 SINJ, 8. studenog 2014.(Hina), Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je u subotu u Sinju kako je Vladin cilj da deficit u 2015. godini bude jedan posto manji nego što je to prema prihvaćenom rebalansu proračuna, a napomenuo je i da Vlada ne odustaje od monetizacije autocesta.

„Ciljamo da deficit u idućoj godini bude barem jedan posto manji nego prema rebalansu (proračuna) koji smo već na Vladi usvojili“, rekao je Grčić. Na novinarski upit kakve je smjernice od Europske komisije Vlada dobila za izradu proračuna za iduću godinu, Grčić je rekao da nisu dobijene nikakve smjernice nego ih je Vlada kreirala. „Znači, definirali smo proračun koji ide prema ciljevima koje smo ranije definirali u okviru procedure prekomjernog deficita“ pojasnio je Grčić.

Na upit hoće li Vlada odustati od monetizacije Hrvatskih autocesta buduću da ankete pokazuju kako je dvije trećine građana Hrvatske protiv monetizacije, ministar Grčić je odgovorio niječno. „Vlada neće odustati od tog projekta (monetizacije autocesta) s obzirom na njegovu važnost sve dok se, eventualno, ne dogode neke situacije vezane za mogući referendum i odluku građana da to u ovom trenutku, po njihovom mišljenju, nije prihvatljivo. No, do toga je jako dug put i mi ustrajemo (na monetizaciji) prije svega zbog ekonomskih i financijskih efekata tog projekta jer mislimo da to može bitno pridonijeti stabilnosti javnih financija u Hrvatskoj“, rekao je.

Ministar Grčić, koji je s premijerom Zoranom Milanovićem boravio u posjetu Sinju, komentirao je i novi Zakona o regionalnom zakonu po kojem Sinj godišnje ostaje bez 24 miljuna proračunskih sredstava. "Grad Sinj i druge jedinice lokalne samouprave koje su iznad 75 posto hrvatskog prosjeka (razvijenosti) doista neće u nekom narednom vremenu biti dio potpomognutih područja, ali neće izgubiti novce preko noći. Već u 2015. godini bit će rezervirana kompenzacija za ovaj gubitak i to na razini od čak 65 posto svih potpora i pomoći koje su dobijali“, ustvrdio je Grčić.

Rekao je kako po Zakonu o regionalnom razvoju 65 jedinica lokalne samouprave, zbog svoje razvijenosti, izlazi iz sustava državne potpore, ali istodobno 100 jedinica lokalne samouprave ulazi u taj sustav. „Morate pitati te ljude kako su izdržali zadnjih 20 godina, a da nisu primili niti jedne kune pomoći od države, a njihov index (razvijenosti) je daleko ispod 75 posto prosjeka“, istaknu je. Na upit hoće li biti u Vukovaru na Dan obilježavanja vukovarskih žrtava, 18. studenog, ministar Grčić je odgovorio kako misli da će cijela Vlada taj dan biti u Vukovaru radi odavanja počasti svima poginulim o obrani toga grada.