c S
Dnevne novosti

Odluka o istražnom zatvoru Bandiću i jamčevinama u aferi Agram

10.11.2014 07:12 ZAGREB, 7. studenog 2014.(Hina), Zagrebački Županijski sud će početkom tjedna, najvjerojatnije u ponedjeljak, raspravljati o žalbama gradonačelnika Milana Bandića na istražni zatvor, ali i odluci suca istrage da se svim ostalim osumnjičenima u aferi Agram, koji su i dalje u Remetincu, uz jamčevinu omogući obrana sa slobode.

Na sud, kako se doznaje, još nije došla najavljena Uskokova žalba, a s obzirom da rok istječe u ponedjeljak očekuje se da će sjednica izvarnarspravnog vijeća biti zakazana odmah nakon zaprimanja žalbe. Uskok se, naime, ne slaže sa stavom suca istrage da se Bandićevi suosumnjičenici puste na slobodu uz jamčevine koje se kreću od 75.000 do preko četiri milijuna kuna. No, čak i ako drugostupanjsko izvanraspravno vijeće, u skladu s dosadašnjom praksom, potvrdi tu blagodat osumnjičeni u aferi Agram neće napustiti Remetinec prije nego što na račun suda polože dogovoreni iznos ili "založe" ponuđene nekretnine te na novom ročištu ne obećaju da na slobodi neće kršiti tzv. mjere opreza, odnosno utjecati na svjedoke.

Iako ne otkrivaju taktiku svoje obrane Bandićevi odvjetnici podnijeli su žalbu nezadovoljni što i zatvorenom gradonačelniku nije dozvoljena obrana sa slobode, iako je kao jamstvo ponudio prijateljevu nekretninu vrijednu gotovo šest milijuna kuna. Tim više što mu je tijekom istrage blokirana i sva imovina. Nadaju se i da će izvanraspravno vijeće osporiti stav suca Zdenka Posavca da je Bandić, osumnjičen za čak 16 kaznenih djela počinjenih kroz dulje razdoblje, pokazao visok stupanj upornosti i kriminalne volje u svojim nedjelima kojima je Zagreb navodno oštećen za preko 20 milijuna kuna.

Obrana polaže nade u stav Ustavnog suda, a Uskok u svjedočenja 'fiktivnih' Bandićevih donatora Tvrde da u cijelom spisu nije riječ o 16 kaznenih djela, jer se ključne inkriminacije, osim zapošljavanja i korištenja službenih automobila, svode na zamjenu zemljišta koje je odobrila gradska Skupština, pogodovanje tvrtki Petra Pripuza, specijaliziranoj za zbrinjavanje otpada te izborne donacije na koje mu, ni nakon revizije Ministarstva financija, posljednje dvije godine nije izdano niti jedno porezno rješenje. Uskok, s druge strane, navodno najviše zanimaju upravo izborni računi, odnosno svjedočenja donatora koji su na Bandićev predizborni račun nastavljali uplaćivati novac i nakon izbora.

Tužiteljstvo sumnja da je na njima od izbora do sredine 2012. prikupljeno 24 milijuna kuna, ali i da navedeni donatori zapravo nisu imali novac koji su formalno poklonili. Prema dosadašnjoj praksi Bandiću u prilog ne ide ni što je još uvijek na funkciji na kojoj je navodno oštetio grad kojim je upravljao 12 godina pa mu je, osim zbog utjecaja na svjedoke, istražni zatvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.

I dok je gradonačelnik putem odvjetnika od uhićenja poručivao da ne razmišlja o ostavci, njegov braniteljski tim, prema nagađanju medija, očekuje da bi im u prilog mogla ići odluka Ustavnog suda donesena u slučaju bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel. Ustavni sud je u kolovozu zaključio da se produljenje istražnog zatvora dužnosnicima ne može uvjetovati davanjem ostavke, no Lovrić Merzel iz Remetinca ipak nije izašla prije ostavke.