c S
Dnevne novosti

EU proširio popis sankcioniranih zbog sukoba u Ukrajini

18.11.2014 07:08 BRUXELLES, 17. studenog 2014.(Hina), Europska unija je u ponedjeljak odlučila proširiti popis osoba sankcioniranih zbog umiješanosti u sukob u Ukrajini imenima još nekih proruskih separatista s istoka zemlje. 
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na sastanku u Bruxellesu su proširili popis osoba kojima je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina u EU-u, na koji su dodani još neki proruski separatisti iz istočne Ukrajine. Druge pojedinosti o tome, kao ni broj osoba koji će biti dodan na popis, zasad nije poznat. Dopunjeni popis pripremit će do kraja ovoga mjeseca službe Europske unije. Do sada je na popisu 119 osoba, uglavnom proruskih separatista na istoku Ukrajine, ruskih oligarha, političara i bliskih suradnika predsjednika Vladimira Putina te nekoliko poduzeća.

EU je od početka ukrajinske krize u dva navrata uvela gospodarske sankcije protoiv Rusije na financijskom, energetskom i obrambenom području, a zaoštravanje tih sankcija za sada nije predviđeno. Ne isključuje se mogućnost da o tome odlučuju čelnici EU-a na summitu u prosincu. Sankcije do sada nisu postigle željeni cilj, a to je promjena ruske politike prema Ukrajini. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin, koji je sudjelovao u radu sastanka u Bruxellesu pozvao je EU da uputi oštru poruku Rusiji. "Vrijeme je da se formulira jasna poruka Moskvi u kojoj će se ruskim vlastima poručiti da će svaka nova destabliziracija stanja u Ukrajini potaknuti dodatne mjere EU-a", rekao je Klimkin za AFP, dodavši kako se Kijev nada sudjelovanju u sastanku na visokoj razini s ruskim predstavnicima.

Sastanak bi se trebao održati ovaj tjedan pod okriljem EU-a, a njegovi sudionici trebali bi se angažirati na oživljavanju primirja zaključenog u Minsku 5. rujna. Otprije nekoliko tjedana na istoku Ukrajine pojačani su sukobi, a Kijev optužuje Rusiju da onamo šalje svoje vojnike i vojnu opremu, što su NATO i OESS potvrdili. No Moskva tu optužbu kategorički niječe, a predsjednik Putin tvrdi da se pobunjenici oružjem opskrbljuju sami. Ukrajinske vlasti izvijestile su da je u posljednja 24 sata na istoku Ukrajine ubijeno šest vojnika i tri policajca.

U napetom ozračju na terenu, ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su raspravljali o strategiji koju će primijeniti prema Ukrajini i Rusiji. EU koja je uvela sankcije pojedincima, u ovom trenutku ne razmatra mogućnost pooštrenja ekonomskih sankcija i želi ponuditi ruku ruskome predsjedniku kako bi ga dovela za pregovarački stol. "Sankcije same po sebi nisu naš cilj. One mogu biti instrument ukoliko dolaze s drugim solucijama", objasnila je šefica europske diplomacije Federica Mogherini. "Treba održati pritisak, ali i razgovarati" s Putinom, bez obzira na to koliko zamršeno bilo", smatra nizozemski ministar vanjskh poslova Bert Koenders.