c S
Dnevne novosti

Brammertz: Tužiteljstvo ICTY-a se neće žaliti na privremeno oslobađanje Šešelja

18.11.2014 07:14 BEOGRAD, 17. studenog 2014.(Hina), Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Serge Brammertz izjavio je u ponedjeljak beogradskom tisku da se tužiteljstvo ICTY-a neće žaliti na odluku Raspravnog vijeća zbog privremenog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja premda za to postoje razlozi. 
Brammertz, koji će u utorak u Beogradu razgovarati o daljnjoj suradnji Srbije s ICTY-em, Šešeljevo je oslobađanje ocijenio kao "nesretnu posljedicu" sudskog procesa koji još nije okončan presudom po optužnici koja Vojislava Šešelja tereti za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj te protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine i s teritorija BiH. "Tužiteljstvo se neće žaliti na odluku o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu, iako bi to moglo. Jedan od razloga je što nemamo pristup medicinskoj dokumentaciji", rekao je Bramertz za beogradske "Večernje novosti".

Glavni haaški tužitelj kaže kako "nitko ne može biti zadovoljan" razvojem događaja u slučaju Šešelj jer se presuda očekivala još 30. listopada 2013. godine, ali je izostala zbog smjene jednog od sudaca u tom predmetu, pa se, nakon imenovanja novog suca, izricanje presude očekivalo u listopadu 2014. "Kad je postalo jasno da novoimenovanom sucu treba puno više vremena nego što je prethodno procijenjeno da se upozna s ovim predmetom, i to još u kombinaciji s objavljenim izvješćima o Šešeljevu zdravstvenom stanju, privremeno puštanje na slobodu se dogodilo kao nesretna posljedica", ocijenio je Brammertz ustvrdivši kako cilj ICTY-a "nikada nije bio da bilo koje suđenje traje toliko dugo".

"Činjenica je da Šešelj nije ničim olakšao stvar i da je on sam prouzročio mnoga kašnjenja, odnosno prekide postupka tako što je objavljivao imena zaštićenih svedoka, zbog čega je u tri navrata bio osuđen", podsjetio je Brammertz naglašavajući kako "ti incidenti sami ne mogu opravdati kašnjenje" te da razumije "da se mnogi čude šta je Tribunal radio protekle četiri godine" da se našao u situaciji kada je Šešelja pustio bez presude.

Brammertz je izbjegao odgovor na pitanje može li se Šešelj slobodno baviti politikom i javnim nastupima i hoće li se to odraziti na sudski proces budući da nema drugih uvjeta za puštanje na slobodu osim da ne utječe na svjedoke i žrtve. "Ovo pitanje trebs postaviti sucima", rekao je glavni haaški tužitelj. Bramertz je ocijenio da se u ICTY-u svi procesi, osim predmeta Šešelj, idu predviđenim tempom te da se nakon završnih riječi sada čeka presuda u slučaju Radovana Karadžića, dok u predmetu Ratka Mladića i Gorana Hadžića dokaze izvodi obrana.

Glavni haaški tužitelj je istaknuo da bi, prema sadašnjem planu, ICTY trebao završiti rad do 2017. godine. Bramertz danas stiže u posjet Beogradu, gdje će razgovarati o suradnji Tribunala sa srbijanskim vlastima u okviru priprema za redovito izvješće Vijeću sigurnosti o radu ovog suda. Kako je Brammertz ranije izjavio, presuda Šešelju ne može očekivati prije kraja 2015. godine te će vođa Srpske radikalne stranke (SRS) biti pozvan vratiti se u Den Haag.

Šešelj je na u subotu govorio u središtu Beograda pred nekoliko tisuća svojih pristaša, a ranije je novinari izjavio da se neće dragovoljno vraćati u Haag i da ga moraju izručiti "njegovi suučesnici u zločinima" Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić "Kad izdaju nalog srbijanskoj vladi, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić odlučivat će šta će raditi, ja neću bježati. To bi bio povijesni paradoks i neka vrsta pravnog paradoksa da me Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, suradnici u mojim ratnim zločinima i suučesnici u zločinima protiv čovječnosti, moraju izručiti. Mislite li da bih ja takvu priliku propustio", rekao je Šešelj na tiskovnoj konferenciji nakon što je pušten iz pritvora na privremenu slobodu zbog lošeg zdravlja.