c S
Dnevne novosti

EU bi zbog Rusije mogla Srbiji odložiti otvaranje pregovaračkih poglavlja

19.11.2014 07:08 BEOGRAD, 18. studenog 2014.(Hina), Europska unija bi mogla Srbiji odložiti otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu s EU ukoliko vlada u Beogradu ostane pri stajalištu da neće uvoditi sankcije Rusiji, tvrdi u utorak beogradski tisak pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore. 
"Tehnički bi to mogao biti potez EU, kao odgovor na protivljenje Srbije da se pridruži sankcijama Rusiji", rekli su listu "Danas" diplomatski izvori. Istodobno, sugovornici ovog lista u srbijanskoj vladi vjeruju da Europska unija neće posegnuti za tim mehanizmom pritiska, uvjereni da u Uniji "razumiju poziciju Srbije" i "prešutno je ne diraju, svjesni da je Srbiji to baš teško pitanje".

List podsjeća i na poziv novog europskog povjerenika za europsko susjedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hahna, uoči dolaska u prvi posjet Srbiji koncem studenog, da Beograd podrži sankcije Unije Kremlju jer, premda "Srbija ima vlastitu povijest i odnose s Rusijom, u određenom se trenutku mora odlučiti". Istodobno, srbijanska ministrica bez portfelja Jadranka Joksimović, zadužena za europske integracije, ocijenila je za list "Danas" da se usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU u potpunosti treba primijeniti tek punopravnim članstvom u EU. "Mi nismo još otvorili ni prvo poglavlje.

Kao zemlja kandidat imamo pravo zaštititi i naše posebne gospodarske interese, a to i radimo. Ni sama EU nije uvijek do kraja konzistentna, jer i članice imaju različita stajališta o brojnim pitanjima", rekla je Joksimović za list "Danas". Profesor Fakulteta političkih znanosti, nekadašnji srbijanski veleposlanik u Parizu i vanjskopolitički analitičar Predrag Simić ocjenjuje da se Srbija neće pridružiti sankcijama EU, ali ne isključuje mogućnost da EU na to reagira.

"Aktualna srbijanska vlada, u ovom sastavu, neće uvoditi sankcije Rusiji", tvrdi Simić, napominjući da bi EU mogla zaustaviti otvaranje poglavlja u procesu pristupanja EU. "To bi svakako mogao biti mehanizam EU kako bi dala Srbiji do znanja koliko je ozbiljna", upozorio je Simić.