c S
Dnevne novosti

Odbor: o regionalnom razvoju i brdsko-planinskim područjima idući tjedan

21.11.2014 07:10 ZAGREB, 20. studenog 2014.(Hina), Kakav će biti stav matičnog saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU o zakonskim prijedlozima o regionalnom razvoju i o brdsko-planinskim područjima, koji su izazvali zabrinutost u Gorskom Kotaru, znat će se tek idući tjedan - Odbor je, naime, otkazao za četvrtak sazvanu sjednicu. 
Odbor će se o spomenutim prijedlozima očitovati tek nakon što 'vidi' prijedlog državnoga proračuna za 2015. te nakon što dobije još nekoliko zakona povezanih sa zakonima o regionalnom razvoju i o brdsko-planinskim područjima. Dva spomenuta zakona ovih su dana izazvali veliko nezadovoljstvo i zabrinutost u Gorskom kotaru čiji žitelji tvrde da će im ukinuti pogodnosti koje sada imaju kao brdsko-planinsko područje.

Gorani su izračunali da će godišnje ostati bez 27 milijuna kuna nenamjenskih sredstava, čime će u pitanje doći financiranje javnih potreba u kulturi, socijali i sportu. Gorani su u srijedu u Zagrebu prosvjedovali protiv novog zakona o regionalnom razvoju, prema kojem pravo na državnu potporu više neće imati jedinice lokalne samouprave koje prelaze 75 posto prosjeka Hrvatske, a među njima je i devet jedinica iz Gorskog kotara.

Iz resornog Ministarstva regionalnog razvoja uvjeravaju pak da se novim Zakonom o regionalnom razvoju želi uvesti pravedniji sustav potpore općinama i gradovima prema indeksu razvijenosti. Namjera je, ističu, ispraviti nepravdu i iskazati solidarnost prema čak 100 nerazvijenih jedinica lokalne samouprave koje dosad nisu primale državnu potporu, a u nepovoljnijem su položaju u odnosu na devet općina i gradova Gorskog kotara.