c S
Dnevne novosti

Na Vladi izmjene Zakona o strateškim investicijama

26.11.2014 07:20 ZAGREB, 25. studenog 2014.Hina, Zbog nedostataka uočenih u godinu dana provođenja, na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak su izmjene i dopune Zakona o strateškim investicijskim projektima RH.

Investitorima se tako predloženim izmjenama i dopunama zakona omogućava lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz projekt, a razlog leži u činjenici da većina do sada prijavljenih investicijskih projekata nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju. Novina je i odredba da privatni zainteresirani investitor, u roku od 60 dana od dana donošenja Vladine odluke o proglašenju strateškog projekta, mora dostaviti Ministarstvu gospodarstva dokaz o osiguranim izvorima financiranja u visini od najmanje 10 posto ukupne vrijednosti projekta. To uključuje bankarsku garanciju domaće ili strane banke, i/ili namjenski deponirana oročena novčana sredstva na rok od devet mjeseci.

Propisuje se i postupak odabira potencijalnih strateških projekata koji bi se mogli realizirati na nekretnini nad kojom država ima većinu suvlasničkih dijelova, prema stanju u zemljišnim knjigama, ili nekretnini nad kojom država i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinu suvlasničkih dijelova, a koja je prostornim planom planirana za razvoj investicijskih projekata. Prema prijedlogu, strateški projekti mogli bi se realizirati i na pomorskom dobru ako ono čini funkcionalnu i poslovnu cjelinu s navedenim nekretninama. Novost je i da zainteresirani investitor privatni ili javno-privatni projekt prijavljuje Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK).

Na dnevnom redu Vladine sjednice je i prijedlog Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014. - 2016. kojim se inzistira na kvaliteti i dostupnosti zdravstvene usluge te racionalizaciji sustava. Cilj je Nacionalnog plana smanjenje stope akutnog bolničkog liječenja za 10 posto, dovođenje prosječne stope popunjenosti kreveta na 80 do 85 posto (ovisno o djelatnosti), smanjenje duljine bolničkog liječenja za 10 do 40 posto (ovisno o djelatnosti i ustanovi), povećanje broja ambulantnih usluga za minimalno 10 posto te povećanje broja slučajeva dnevne bolnice i dnevne kirurgije za minimalno 10 posto. Nacionalni plan se temelji na četiri regije zdravstvenog planiranja - Središnja i sjeverna regija, Istočna regija, Južna te Zapadna regija. U svakoj od njih bit će jedan klinički bolnički centar koji će biti krovna bolnička institucija u regiji s kojom su povezane manje bolnice.

Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Izvješće o provedbi provjere potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru.