c S
Dnevne novosti

Josipović poziva Sabor da ratificira Konvenciju o suzbijanju nasilja nad ženama

26.11.2014 07:12 ZAGREB, 25. studenog 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je poruku hrvatskoj javnosti u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u kojoj je pozvao Hrvatski sabor da ratificira Konvenciju o suzbijanju i borbi protiv nasilja nad ženama. 
Iako je još 2003. Hrvatska formalno definirala nasilje u obitelji kao sveopći društveni problem i počela stvarati mehanizme i okvir za njegovo suzbijanje, zbog ratnih trauma, ali i sve teže ekonomske situacije, obiteljsko nasilje se ne smanjuje, upozorava Josipović.

U zadnjem je desetljeću u Hrvatskoj stradalo više od 300 žena, čiji su ubojice bili supruzi, sinovi ili članovi obitelji. Iako broj ubijenih žena pada, na žalost, i prošle godine život je izgubilo 11, a u prvih šest mjeseci ove godine 3 žene. Zahvaljujući velikom angažmanu nevladinih ženskih udruga, kao i Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova, Hrvatska je odavno uskladila svoje zakonodavstvo s europskim i time, barem deklarativno, zaštitila ženska prava.

No, nakon godina kontakata s predstavnicama civilnog društva i žrtvama nasilja, duboko sam svjestan činjenice da u provedbi donesenih zakona i strategija za suzbijanje nasilja u obitelji ima mnogo problema, ističe Josipović. Stoga treba mijenjati sudsku praksu, ubrzati kažnjavanje nasilnika, i posebno obratiti pažnju na prevenciju nasilja kroz obrazovni sustav. Trebamo se usmjeriti prema mladim generacijama kako bi nasilje učinili društveno neprihvatljivim ponašanjem, poručuje Predsjednik.