c S
Dnevne novosti

Čičak žestoko na ICTY zbog puštanja Šešelja

01.12.2014 07:12 ZAGREB, 28. studenoga 2014.(Hina), Puštanjem optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja, ICTY je derogirao pravo, ponizio pravdu, uvrijedio žrtve, a Šešelju omogućio nastavak zločinačkog projekta, a sve zbog straha da bi sud u Srbiji mogao biti doživljen kao mjesto na kojem "umiru Srbi", objavio je u petak Hrvatski helsinški odbor (HHO). 
Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Šešelja je zbog bolesti privremeno pustio iz pritvora, a on je odmah po dolasku u Srbiju počeo javno nastupati kao zagovornik tzv. velike Srbije i četništva. Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak kaže da je tim "nečuvenim skandalom" doveden "u pitanje ne samo legitimitet već i legalnost djelovanja Tribunala".

"Ad hoc tribunal za bivšu Jugoslaviju svojim je postupkom obezvrijedio ideju i praksu vladavine prava, uvrijedio sve žrtve Šešeljeva velikosrpskog zločinačkog projekta, ukaljao i ponizio ideju pravednosti, derogirao pravnu proceduru, obesmislio ideju zakonitosti i omogućio Šešelju nastavljanje njegova zločinačkog projekta, što se očitovalo u njegovim brojnim profašističkim govorima", kaže HHO. "Posebno je to došlo do izražaja (Šešeljevom) čestitkom suborcima - četnicima, na oslobađanju Vukovara", smatra Čičak i podsjeća na 1991. kada su Šešeljevi četnici u okupiranom Vukovaru pjevali "morbidnu pjesmu 'Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate'".

ICTY je Šešelja pustio "po službenoj dužnosti", kaže Čičak, jer "na sudu postoji strah da bi Šešelj mogao umrijeti u pritvoru što bi ga učinilo 'mučenikom za srpsku stvar' u očima mnogih Srba". U haškom su pritvoru već umrla trojica pritvorenih Srba, Slavko Dokmanović i Mile Babić počinili su samoubojstvo, a Slobodan Milošević umro je prirodnom smrću. "Postoji bojazan da bi Sud mogao biti percipiran kao mjesto na kojem umiru Srbi", kaže HHO u priopćenju. Šešeljev izlazak iz pritvora uvredljiv je i iritantan i za Hrvatsku kojoj je odnos prema ICTY-ju godinama bio kriterij za približavanje euroatlantskim integracijama, kaže Čičak.

"Bezuvjetno puštanje Šešelja i njegovo stalno ponižavanje Tribunala posebno je uvredljivo i iritantno za Hrvatsku i sve njezine građane jer je Hrvatska zbog politike Tribunala bila godinama usporavana u svom pristupu euroatlantskim integracijama. Zato je, smatra HHO "nužna snažna akcija Vijeća sigurnosti i drugih međunarodnih institucija kojom bi se omogućio normalan i zakonit nastavak, kao i smisleno dovršenje rada Ad hoc tribunala za bivšu Jugoslaviju", kaže se u priopćenju.