c S
Dnevne novosti

Donald Tusk od ponedjeljka novi predsjednik Europskog vijeća

01.12.2014 07:10 BRUXELLES, 30. studenog 2014.(Hina), Bivši posljski premijer Donald Tusk preuzima u ponedjeljak dužnost predsjednika Europskog vijeća od nekadašnjeg belgijskog premijera Hermana Van Rompuya koji je prvi obnašao tu dužnost uvedenu Lisabonskim ugovorom. 
Dužnost predsjednika Europskog vijeća je pripremati i predsjedati sastancima šefova država ili vlada 28 zemalja članica, koji se sastaju najmanje četiri puta godišnje. Tu dužnost je do 1. prosinca 2009. kada je stupio na snagu Lisabonski ugovor, obnašao premijer zemlje koja je obnašala šestomjesečno rotirajuće predsjednštvo. Taj sustav je bio kritiziran jer se čestim promjenama predsjedavajućih gubio kontinuitet. Van Rompuyovo predsjedanje obilježila je dužnička i financijska kriza, a Tuska dočekuje ukrajinska kriza i mogućnost izlaska Velike Britanije iz Europske unije.Smireni Van RompuyDužnička kriza donijela je neočekivanu važnost predsjedniku Europskog vijeća.

Na bezbrojnim summitima, hitno sazvanima kako bi se spriječio raspad eurozone, Van Rompuy je uspijevao ostati miran, balansirajući između različitih interesa i uspijevajući na kraju postići kompromis. Pri tome mu je od velike koristi bilo iskustvo iz belgijske politike, koja desetljećima funkcionira na umijeću tražanje kompromisa. Iako je mogao dužnost predsjednika Europskog vijeća agresivnije interpretirati, ostao je vjeran svom imidžu diskretnog i vještog graditelja kompromisa. Van Rompuy je flamanski demokršćanin, deset godina stariji od Tuska, koji je u politiku ušao 1988. kada je izabran u belgijski parlament. Od 1993. do 1999. godine bio je ministar za proračun, a zadnju godinu prije izbora za predsjednika Europskog vijeća bio je belgijski premijer. Prije ulaska u politiku radio je belgijskoj središnjoj banci od 1972. do 1975. godine. Studirao je filozofiju i ekonomiju na katoličkom sveučilištu u Leuvenu, jednom od najstarijih europskih sveučilišta.

Poznat je po tome što piše haiku poeziju.Tusk, konzervativac u politici, liberal u ekonomijiTusk dolazi s iskustvom najdugovječnijeg premijera u postkomunističkoj Poljskoj. Na toj dužnosti bio je sedam godina, dok je do njega poljska vlada prosječno trajala oko 13 mjeseci. Smatra ga se velikom saveznikom njemačke kancelarke Angele Merkel s kojom ga veže dugogodišnje prijateljstvo."Ako možemo govoriti o prijateljstvu u politici, posebice u diplomaciji, mislim da je to duboko i jedinstveno prijateljstvo", rekao je Tusk u razgovoru za Financial Times.Tusk je u političkom smislu konzervativac, a u ekonomskom liberal.

Za sebe kaže da je na početku karijere bio radikalni liberal i beskompromisni zagovornik slobodnog tržišta. "Danas sam, priznajem, konzervativniji nego prije 20 godina, ali sam također puno iskusniji. Puno je bolje biti radikalan u politici dok si mlad i konzervativan kad si star. Sačuvaj nas Bože starih, radikalnih političara", rekao je Tusk u intervjuu za Financial Times.Kao premijer Tusk je bio jedan od najglasnijih kritičara ruske politike. "Za Putina i današnju Rusiju, Europska unija je problem. Mi moramo razumijeti da smo blizu trenutka u kojem Rusija nije naš strateški partner. Rusija je naš strateški problem", rekao je Tusk.Tusk je rođen 22. travnja 1957. godine u Gdanjsku gdje je na tamošnjem sveučilištu studirao povijest. Godine 1980. pridružio se sindikatu Solidarnost, koji je ponajviše pridonio padu komunističkog režima u Poljskoj.

Nakon pada komunizma, Tusk je utemeljio prvi liberalni pokret u Poljskoj, Liberalni demokratski kongres, s kojim je 1991. ušao u parlament. Godine 2011. bio je jedan od osnivača Građanske platforme, danas vladajuće stranke desnog centra, kojoj je kasnije postao predsjednik.Svojom Građanskom plaftormom 2007., je na izvanrednim izborima pobijedio braću Kaczynsky, a 2011. je ponovno izabran, kao prvi premijer koji je dobio drugi mandat nakon pada komunizma u Poljskoj.Kao jedan od Tuskovih minusa pri izboru za predsjednika Europskog vijeća spominjalo se slabo poznavanje engleskog jezika. Nakon izbora 30. kolovoza, obećao je do će do stupanja na dužnost "ispolirati" svoj engleski, a to je obećanje i ispunio i po ocjeni izvornih govornika engleskog jezika, danas ga govori sasvim dobro. Pored engleskog, dobro govori njemački, a uči i francuski jezik.