c S
Dnevne novosti

Saborski odbor utvrdio prijedlog Zakona o referendumu

04.12.2014 07:22 ZAGREB, 3. prosinca 2014.(Hina), Saborski Odbor za Ustav utvrdio je prijedlog novog Zakona o referendumu, a unatoč primjedbama oporbe i vanjskih članova Odbora, u predloženom zakonu ostala je odredba po kojoj bi se potpisi potpore referendumskim inicijativama prikupljali isključivo u uredima državne uprave te putem servisa e-građani. 
Vanjski član Nenad Zakošek suglasan je da je nužno uvesti reda u prikupljanje potpisa, no uvjeren je da će se predloženo zakonsko rješenje protumačiti kao ograničavanje prava na narodni referendum. "Predstavničke institucije u Hrvatskoj morale bi napraviti iskorak prema građanima kako bi se smanjile nakupljene tenzije. Ovakvo rješenje bit će percipirano kao pokušaj da se ide u sukob s takvim raspoloženjem građana i pretjerana restrikcija", kazao je Zakošek. Ocijenio je i da vladajući nisu dovoljno ozbiljno shvatili upozorenja koja su im građani poslali kroz "referendumski bum".

Slično misli i laburist Dragutin Lesar, koji je ponovio da će ograničavanje prikupljanja potpisa na urede državne uprave, koji imaju svoje radno vrijeme, zaposlenima otežati potpisivanje inicijativa. Njihove je argumente odbacio predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP). "Kada govorimo o restrikciji, za referendum o monetizaciji potpisi u istri nisu prikupljani sjeverno od Mirne ili, primjerice, na Hvaru. Nije li to restrikcija za te građane", upitao je Grbin. Ponovio je da će se potpisi prikupljati u više od 300 ureda državne uprave i da će se rok za prikupljanje produljiti na 30 radnih dana, odnosno šest tjedana. "Bude li takvih prijedloga, možemo razmisliti i o dodatnom produljenju tog roka", rekao je.

Grbin tvrdi da su se potpisi za referendumske inicijative do sada prikupljali po kućama, sakralnim objektima i javnim ustanovama. "Ovako ćemo u svakom trenutku znati koliko je građana potpisalo inicijativu i više se nećemo zgražati, kao što su se zgražali oni koji su provjeravali potpise za referendum nad potpisnim listama koje su ispisane istim rukopisom, a umjesto potpisa su stavljeni inicijali", kazao je Grbin. Laburist Dragutin Lesar uzvratio je da bi "bilo zanimljivo vidjeti liste potpisa za predsjedničke kandidature, koji se također prikupljaju na trgovima i ispred crkava".

U potpisnim listama ispisanim istim rukopisom ne vidi ništa sporno, jer, objašnjava, starije osobe često zamole aktiviste da im upišu osobne podatke. Lesar je izrazio žaljenje što se zajedno sa Zakonom o referendumu ne mijenja i Ustavni zakon o Ustavnom sudu, kako bi se propisalo da ustavnost referendumskog pitanje Ustavni sud ocjenjuje na samom početku procedure. Ustvrdio je da je taj njegov prijedlog na nedavnom sastanku klubova dobio potporu čitave oporbe, ali da su mu se usprotivili vladajući.

Peđa Grbin Hini je potvrdio da je takav sastanak prošlog tjedna održan na Lesarovu inicijativu, no objašnjava da je vladajućima neprihvatljivo takvo rješenje ako nije dio ustavnog paketa kojim bi se sustavno regulirala referendumska problematika. "Predlagali smo da se Ustavom definiraju teme o kojima nije moguće raspisati referendum, dakle u tom bi kontekstu Sabor definirao što može ići na referendum, a što ne. Nismo uspjeli u toj namjeri pa Sabor mora imati mogućnost očitovati se o valjanosti svake pojedine inicijative", tumači Grbin.