c S
Dnevne novosti

EP: postignut dogovor o proračunu EU-a za 2015.

09.12.2014 07:10 BRUXELLES, 8. prosinca 2014.(Hina), Pregovarači Europskog parlamenta i zemalja članica postigle su u ponedjeljak navečer dogovor o proračunu EU-a za 2015. koji predviđa dodatnih 4,8 milijardi eura za plaćanje obveza dospjelih ove godine, objavio je predsjednik Odbora za proračun Europskog parlamenta Jean Arthuis. 
Arthuis je na svom twitteru objavio da je "konačno postignut" dogovor o proračunu, uključujući 4,8 milijardi eura za dospjele obveze i dogovor o početku procesa za raščišćavanje neplaćenih računa. S druge strane, talijansko predsjedništvo ne navodi da je postignut dogovor nego da je napravljen veliki korak naprijed.

"Sada moramo dovršiti posao kako bismo našli zadovoljavajuće rješenje za sve strane", izjavio je, prema priopćenju, talijanski ministar financija Pier Carlo Padoan. Procjenjuje se da se do kraja ove godine nakupilo oko 30 milijarda zaostalih obveza koje nisu plaćene, a sada je prema Arthuisu postignut dogovor da se izradi plan za rješavanje tih zaostataka.

Europski parlament je do sada odbijao odobriti proračun za sljedeću godinu ako se države na članice ne obvežu na plaćanje dospjelih obveza. Prema ovom dogovoru, proračun za sljedeću godinu iznosio bi 145,2 milijarde eura u obvezama i 141,2 milijarde u plaćanjima. Ako zemlje članice daju zeleno svjetlo za ovaj prijedlog, Europski parlament bi ga mogao izglasati na svojoj sljedećoj plenarnoj sjednici sljedeći tjedan u Strasbourgu