c S
Dnevne novosti

Do kraja tjedna nastavak konzultacija o novom izbornom zakonu

09.12.2014 07:22 ZAGREB, 8. prosinca 2014.(Hina), Klubovi vladajuće koalicije ovoga će tjedna nastaviti razgovore o novom Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor i pokušati usuglasiti zajednički prijedlog, koji bi onda ponudili i drugim parlamentarnim klubovima, najavio je u ponedjeljak predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP).

Iako je ranije najavljivano da bi novi izborni zakon trebao biti donesen do kraja godine, sada je posve izvjesno da se to neće dogoditi, a vladajući objašnjavaju kako su konzultacije zastale jer su se klubovi skoncentrirali na donošenje drugih važnih dokumenata, poput državnog proračuna za iduću godinu. U konzultacije unutar koalicije SDP ulazi s prijedlogom da se na parlamentarnim izborima uvede preferencijalno glasovanje po uzoru na euroizbore, dakle s jednim preferencijalnim glasom i pragom od 10 posto nakon kojega bi se uvažavali glasovi koje su dobili pojedini kandidati.

Predlažu i ukidanje instituta nositelja liste, kao i diskvalifikaciju izbornih lista s manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola, odnosno lista koje ne poštuju tzv. žensku kvotu. "Mi smo dali svoj prijedlog, a ovoga tjedna ćemo s koalicijskim partnerima pokušati dogovoriti zajednički prijedlog, koji bismo onda ponudili i drugim zainteresiranim klubovima. Ukoliko se ne nađe šira potpora, do kraja godine u saborsku bismo proceduru uputili prijedlog koalicije", rekao je Grbin Hini. IDS i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin također predlažu jedan preferencijalni glas i prag od 10 posto, ali i korekciju postojećih izbornih jedinica, kako bi se ispoštovala ustavna odredba po kojoj razlika u broju birača između pojedinih jedinica ne bi smjela prelaziti pet posto te manji broj biračkih odbora.

Predložili su i da se pripadnicima nacionalnih manjina omogući dopunski glas, budući da je tu mogućnost predvidio Ustav. Kako se neslužbeno doznaje, u SDP-u nisu skloni podržati takav prijedlog, a čini se kako na takvom rješenju neće inzistirati ni svi zastupnici nacionalnih manjina. Iako podržava uvođenje dopunskog glasa, Milorad Pupovac (SDSS) ga ne ističe kao uvjet za podršku novom izbornom zakonu.

"Razgovarat ćemo o tome", kazao je Pupovac Hini, napominjući kako bi pri izradi novog izbornog zakona trebalo temeljito proučiti ustavnu odredbu koja je predvidjela mogućnost dopunskog glasa za pripadnike nacionalnih manjina, kao i odluku kojom je Ustavni sud izvan snage stavio dio odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koje su predviđale dopunski glas za pripadnike nacionalnih manjina koje u ukupnom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto.