c S
Dnevne novosti

Novi pristup u borbi protiv korupcije: prvo prevencija pa onda represija

10.12.2014 07:21 ZAGREB, 9. prosinca 2014.(Hina), Uhićenja dužnosnika i gospodarstvenika zbog korupcije česta je praksa posljednjih godina, ali takav represivni pristup predstavlja uglavnom kažnjavanje posljedica pa se novom petogodišnjom strategijom suzbijanja korupcije toj društvenoj pošasti želi suprotstaviti sustavnom prevencijom i antikorupcijskim mjerama kako bi se u začetku spriječili uzroci te štetne pojave. 
Nacrt strategije za razdoblje od 2015. do 2020. predstavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na okruglom stolu pod nazivom "Identifikacija koruptivnih rizika u području okoliša, prometa i infrastrukture", istaknuvši da represivni pristup nije dovoljan. Iako je Hrvatska na području represije napravila dobar iskorak, loše je da se i nakon velikih akcija u sklopu kojih su počinitelji kažnjeni ponovno događa takva pojava, upozorio je ministar.

Stoga se strategijom, koja će se po ministrovim riječima pred vladom naći u siječnju iduće godine, namjerava okidače moguće korupcije otklanjati sustavnim rješenjima. "Tek tada možemo represivni dio osloboditi da se bavi incidentom i da ga može uspješnije suzbijati", kazao je Miljenić, naglasivši da se pojava korupcije ne može suzbijati represijom. Na tom je području, dodao je, dosad najviše napravljeno, a sada je potrebno napraviti preventivni dio. "Ako bilo tko od nas kao građanin čeka na nešto tri ili šest mjeseci i ne znamo po kojim ćemo kriterijima dobiti dozvolu ili bilo što drugo to je izvor za moguću korupciju, ali ako znate da ćete nešto dobiti u 48 sati ili u sedam dana po jasno postavljenim pravilima onda tu nema korupcije", rekao je ministar.

Ako se korupcija ipak dogodi bit će riječ o incidentu koji će lako biti otklonjen, kazao je.Ostvarenjem preventivnih mjera Uskok bi imao manje posla Predstavnica Uskoka Nataša Đurović kazala je da to tijelo specijalizirano za progon korupcije i organiziranog kriminala stupa na scenu u trenutku kad se već dogodi kazneno djelo. Iako i represija u jednom dijelu ima preventivno djelovanje poanta priče je, kaže i Đurović, da ona sama po sebi nije dovoljna.

Strategija je stoga, prema njezinim riječima, potpuno opravdano naglasak stavila na preventivno djelovanje. "U tom smislu mislim da puno važniju ulogu igraju druga tijela. Bitno je da zajedno surađujemo, uključujuči i nevladine organizacije koji daju vrijedan doprinos, ali ipak trebamo biti svijesni koja je primarna uloga svakog pojedinog tijela", kazala je. Iako Uskok radi pojedine strateške analize primarno pojavnih oblika gotovo sve njegove snage usmjerene su na represiju. "Javnosti je poznato koje rezultate ostvarujemo, naravno da ćemo na tome raditi i dalje, ali kad bi se ostvarile sve preventivne mjere za nas bi bilo manje posla", rekla je predstavnica Uskoka.

Dodala je da to tijelo stoga aktivno sudjeluje u strategiji koja je ovog puta drugačija i podržava drugačiji pristup. Potrebno je kaže, uvesti sve mehanizme da se korupcija spriječi, a tek ako oni ne daju rezultata onda treba represivno djelovati. Objasnila je da se cijela priča oko suzbijanja korupcije može prikazati u obliku piramide prema kojoj najveći donji dio predstavlja prevenciju, nakon kojeg slijedi edukacija i naposljetku sami vrh represiju.