c S
Dnevne novosti

Ministar Miljenić u Rijeci predstavio novu pravosudnu mrežu

11.12.2014 07:18 RIJEKA , 10. prosinca 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u srijedu je u riječkoj Gradskoj vijećnici predstavnicima lokalne i regionalne samouprave predstavio reorganizaciju pravosudne mreže na tom području, ističući da će od 1. travnja 2015. u Primorsko-goranskoj županiji raditi po jedan općinski i prekršajni sud te jedno Općinsko državno odvjetništvo. 
Županijski sud u Rijeci postat će središte pravosudnog područja te će se svi kazneni postupci obavljati na sudu u Rijeci, rekao je ministar. Dosadašnji općinski sudovi u drugim mjestima postat će dijelovi riječkoga Općinskog suda, ali će u njima ostati službe, to jest ispostave u kojima će građani moći i dalje rješavati svoje predmete. No neće više biti potrebe, kao što je slučaj sada, za računovodstvima ili informatičarima u svim tim gradovima, rekao je Miljenić u izjavi za novinare nakon sastanka zatvorenog za javnost.

Tako će se smanjiti broj predsjednika sudova jer za njima više nema potrebe, rekao je, ističući da su oni dosad dobro obavljali svoj posao. "Uz to, prelijevat će se i predmeti s više opterećenih sudova na one s manje posla u tom trenutku kako bi se ubrzalo rješavanje predmeta", rekao je ministar, dodajući da će iznimka biti otoci zbog otežane prometne povezanosti. U pripremi sustava za primjenu nove mreže bitna je suradnja sa sudbenom vlašću, koja je odlična, istaknuo je Miljenić, dodajući da će se višak djelatnika u reorganizaciji prerasporediti na druga radna mjesta, primjerice sudske dostave poziva, te da nitko neće dobiti otkaz, a ostvarenim uštedama financirat će se sanacija zgrada sudova i ispostava ili nabava informatičke opreme.

Prije sastanka s lokalnom i regionalnom samoupravom ministar je osnove reorganizacije predstavio sucima na Županijskome sudu u Rijeci te je saslušao njihove prijedloge. Ministar Miljenić posjetio je i riječki zatvor, u kojemu je 137 zatvorenika, što je od 10 do 12 posto više od predviđenog kapaciteta. No u tom je zatvoru, kako je rekao, stanje mnogo bolje nego prije, kad je u njemu bilo i 220 zatvorenika.

U hrvatskome zatvorskom sustavu je 3800 zatvorenika, a ukupni kapacitet zatvora je 3900, samo što su neravnomjerno popunjeni, dodao je ministar Miljenić. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da ga se u posljednje vrijeme drži velikim kritičarem Vlade te kako mora, da bi "popravio svoj rejting, pohvaliti ministra Miljenića i Ministarstvo pravosuđa". Rekao je da je ministar pozvao gradonačelnike u Zagreb kad se pripremao zakon o reorganizaciji pravosudne mreže te je sad došao predstaviti što je učinjeno. "Volio bih kad bi i njegove kolege slijedile njegovo ponašanje", rekao je Obersnel.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo ministrovim dolaskom. Ocijenio je da novom mrežom mogu biti zadovoljni građani jer ostaju ispostave općinskog suda na lokalnoj razini. Također je rekao da bi više pozornosti trebalo usmjeriti na stanje objekata pravosudnih tijela na tom području.