c S
Dnevne novosti

Juncker tvrdi da vrijeme otkrića o poreznim olakšicama nije slučajno

11.12.2014 07:10 BRUXELLES/LUXEMBOURG, 10. prosinca 2014.(Hina), Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu, nakon što su europski mediji objavili nova otkrića o poreznim olakšicama u Luksemburgu, da Europskoj uniji treba fiskalna harmonizacija te istaknuo da vrijeme objave tih otkrića nije slučajno. 
"Rekao sam u Europskom parlamentu da je fiskalna harmonizacija, odnosno približavanje i koordinacija fiskalnih politika zemalja članica apsolutno potrebna", izjavio je Juncker u Luxembourgu, gdje je zajedno sa svim ostalim povjerenicima položio svečanu prisegu pred Sudom Europske unije.Nekoliko europskih medija objavilo je u utorak navečer nova otkrića o poreznim dogovorima luksemburških vlasti s velikim multinacionalnim tvrtkama, kojima su one izbjegavale plaćati poreze na dobiti u zemljama u kojima je ostvarena i umjesto toga plaćale minimalne poreze u Luksemburgu, gdje bi registrirale svoje podružnice. Cijelo to vrijeme luksemburški premijer bio je Jean-Claude Juncker.

Prva otkrića objavljena su točno tri dana nakon što je preuzeo dužnost predsjednika Europske komisije, a nova otkrića objavljena su uoči polaganja tradicionalne prisege, kada se svi članovi Komisije obvezuju da će svoje dužnosti obavljati neovisno i u općem interesu Unije, da neće tražiti niti primati naputke od bilo kojih tijela, da neće postupati protivno svojim dužnostima i izvršenju svojih zadaća te da će poštovati svoje obveze tijekom i nakon mandata."Ovo nije posve slučajno. Prvi val je pokrenut kada sam započeo mandat, a sada ide drugi kada polažem prisegu pred Sudom Europske unije", rekao je Juncker.

Juncker je i intervjuu za francuski dnevnik Liberation priznao da je "oslabljen", zbog afere nazvane Lux-leaks, jer navodi na razmišljanje "da je navodno sudjelovao u manevrima koji nisu u skladu s elementarnim moralnim pravilima".Juncker se od napada brani da nije prekršen nijedan, luksemburški, europski ili međunarodni zakon i da su sličnu praksu kao i Luksemburg imale 22 od 28 zemalja članica.U razgovoru za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) izrazio je nadu da njegova vjerodostojnost nije načeta aferom."Želim vjerovati da moja vjerodostojnost nije načeta", rekao je Juncker.