c S
Dnevne novosti

Komisija odgovorila Piculi: četvrtina ribolovne kvote može se prenijeti u 2015.

11.12.2014 07:08 BRUXELLES, 10. prosinca 2014.(Hina), Subjekti u ribarstvu mogu zadržati do četvrtine svoje ribolovne kvote za 2014. i prenijeti je u 2015., poručila je u srijedu Europska komisija u odgovoru na pitanje europskog zastupnika Tonina Picule (SDP) koji je izrazio zabrinutost za hrvatski izvoz ribe nakon ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU. 
Pošto je riba je najvredniji hrvatski izvozni proizvod, Picula je u pitanju Komisiji nakon ruskog embarga zatražio da se na popis proizvoda čiji će proizvođači biti djelomično kompenzirani dodaju riba, riblje prerađevine, školjke, rakovi i ostali proizvodi marikulture.

Europski povjerenik za ribarstvo Karmenu Velle je Piculi u ime Komisije odgovorio da je na sastanku vijeća za određene riblje fondove odlučeno da subjekti u ribarstvu mogu zadržati do 25 posto svoje ribolovne kvote za 2014. i prenijeti je u 2015.

"To će omogućiti ribarima da potraže nove tržišne mogućnosti za dio ribe koju ne bi mogli izvesti u Rusiju zbog ruskog ograničenja uvoza", piše Velle u odgovoru i dodaje da Komisija nastavlja pomno pratiti razvoj situacije u sektoru ribarstva, kako bi poduzela daljnje mjere ako bude potrebno.