c S
Dnevne novosti

Jakovina u Bruxellesu razgovarao o programu za ruralni razvoj i o teranu

16.12.2014 07:01 BRUXELLES, 15. prosinca 2014.(Hina), Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da bi Europska komisija uskoro mogla odobriti hrvatski Operativni program za ruralni razvoj za razdoblje 2014-2020. te mogućnost da se nađe rješenje za hrvatske proizvođače terana.
Ministar Jakovina u ponedjeljak sudjeluje na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a, a na marginama sastanka razgovarao je s povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom."Imali smo radni sastanak s povjerenikom Hahnom više od pola sata.

Iznimno sam zadovoljan, razgovaralo se o teranu, ali u prvom redu tema je bila Operativni program za ruralni razvoj, gdje smo uspješno riješili neke dileme koje su bile otvorene", rekao je novinarima ministar Jakovina.Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede dobilo je u listopadu od Komisije 377 primjedbi na prijedlog Operativnog programa za ruralni razvoj, što je uvjet za povlačenje dvije milijarde eura namijenjenih za ruralni razvoj u Hrvatskoj, koje joj stoje na raspolaganju od 2014. do 2020. "Hoće li biti odobren u siječnju ili veljači nije toliko važno. Važno je da imamo najkvalitetnije rješenje za naše poljoprivrednike. U ovih mjesec i pol dana od kada smo dobili primjedbe riješili smo preko dvije trećine ovorenih primjedbi i mislim da smo s današnjim danom zatvorili veći dio onoga što je preostalo zatvoriti", rekao je Jakovina.

Ministar je izrazio uvjerenost da će Hrvatska i dalje moći proizvoditi vino pod imenom teran, ali "mora se pronaći rješenje koje će biti prihvatljivo Sloveniji, Komisiji i Hrvatskoj".Povjerenik Hogan je predložio trilateralni sastanak između Hrvatske, Slovenije i Komisije, najprije na tehničkoj razini, zatim i na razini ministara. "Mislim da ćemo nakon tog imati rješenje, radimo sve da zaštitimo interese naših vinara", rekao je Jakovina.Slovenija je oznakom izvornosti zaštitila teran kao slovensko vino, što dovodi u pitanje mogućnost da istarski vinari proizvode to vino pod tim imenom.Teran je uz malvaziju najpoznatija autohtona istarska sorta.